Zatvori

Shanxi trgovci – sinonim za razboritog i uspješnog biznismena do današnjeg dana

POVEZANE OBJAVE:

S tisuće godina dugom povijesti Kina ima jednu od najstarijih i najprosperitetnijih ekonomija u svjetskoj povijesti. Istaknuto mjestu u poslovnoj povijesti Kine pripada Shanxi trgovcima čija je poslovna tradicija trajala više od 500 godina.

Vođenja biznisa u Kini je bilo pod snažnim utjecajem Konfucijevih moralnih načela. Ideja da se poslovanje treba voditi u skladu s moralnim kodeksom koji čine poštenje, povjerenje, dobrohotnost i pravednost (“cheng xin ren yi”), bilo je široko prihvaćeno među Shanxi trgovcima i znatno je doprinijelo njihovom uspjehu.

 

Od siromaha do vodećih biznismena

Potičući iz siromašne i negostobljubljive provincije Shanxi u sjevernoj Kini, njezini su se stanovnici rano okrenuli trgovini kao sredstvu za preživljavanje. Njihov uspon je započeo u 14. stoljeću u vrijeme rane Ming dinastije (1368. -1644.). Mudro iskoristivši svoj geografski položaj i carevu potrebu da snabdijeva oko 1 milijun vojnika na Velikom Zidu, Shanxi trgovci su zauzvrat stekli monopol na sol. Sol je bio ključ bogatstva. Uskoro su se proširili na drugu robu, od koje im je čaj donio drugo bogatstvo. U potrazi za profitom, Shanxi trgovci su izgradili trgovačku mrežu diljem Kine, putujući i izvan granica do Mongolije, Rusije i Sjeverne Koreje. U 19. stoljeću su se proširili i na bankarske aktivnosti osnivajući banke zvane „Phiao“. Kako bi spriječili krivotvorenje certifikata koje su izdavali, Shanxi trgovci su izdavali zamršeni sustav tajnih kodova, obično skupinu od 12 znakova, koju je moglo odgonetnuti jedino osoblje banke.

 

„Duh Shanxi trgovaca“

Put Shanxi trgovca je bio dug i izazovan. Da bi uopće dobili priliku da budu obučeni za Shanxi trgovca, dječaci koji su bili na pripravništvu prvo su morali položiti „test poštenja“. Gospodar bi obično „podmetnuo“ srebro kako bi stavio dječakovo poštenje na kušnju. Samo oni koji su prijavili srebro gospodaru mogli su nastaviti sa svojim obrazovanjem.

Uspješnost je za Shanxi trgovce značila potpunu odanost biznisu. Od njih se tražilo da poduzimaju duga i opasna putovanja u daleke krajeve s kojih se mnogi nisu vratili. Nisu imali praznike, a posjet obiteljima katkad im nije bio omogućen godinama.

Njihova neustrašivost, predanost i etičnost u poslovanju često se opisuje kao „duh Shanxi trgovaca“. Zahvaljujući svojoj stručnosti i moralnom integritetu Shanxiji su ostali poznati kao jedna od najbogatijih trgovačkih grupa u povijesti, poznata u Aziji i Europi.

 

Bogatstvo kojem je teško odoljeti

Često se postavlja pitanje što je zapravo stajalo iza njihove spremnosti da podnose velike žrtve i napore? Odgovor glasi: uvjerenje da mali uspjeh nije dovoljan.

Bogatstvo koje su uspješni Shanxi trgovci posjedovali u nekim je razdobljima premašivalo ono državne riznice. U 19. stoljetnoj Kini bilo je barem osam Shanxi obitelji, od koje je svaka posjedovala bogatstvo od preko 1o milijuna taela srebra. U to vrijeme, to je bio iznos godišnjeg prihoda Qing vlade.

 

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram