Zatvori

Antičke liturgije – zašto su imućni Grci rado plaćali poreze?

Antička Grčka se smatra kolijevkom europske civilizacije, znanosti i kulture. Intelekt starih Grka bio je vidljiv i na području ekonomije i politike.

 

Antički Grci koji su izmislili koncept demokracije bili su protiv izravnih poreza

Antički Grci koji su izmislili koncept demokracije bili su veliki protivnici izravnog oporezivanja kojeg su smatrali ponižavajućim i oprečnim ljudskoj slobodi. Porezi na ekonomske aktivnosti bili su im u drugu ruku prihvatljivi jer su služili svrsi.

Jedan od najvećih izuma starih Atenjana bio je podjela prihoda bez birokracije. Grčki sustav prihoda je bio progresivan, što je značilo da su bogatiji građani plaćali veći udio u troškovima uprave i održavanju društva. No, nije sustav oporezivanja bio zaslužan za blagodati koje je društvo uživalo u to vrijeme. To je postignuto pomoću liturgija – dobrovoljnih doprinosa imućnih građana zajednici u kojoj su živjeli.

Kada bi se u zajednici pojavila potreba za nečim, vodeći i najbogatiji građani pozvani su da preuzmu na sebe financiranje određenih državnih potreba. Javne zabave, festivale i kazališne predstave, sportske igre i vojnu opremu pribavljali su bogati građani i donirali gradu. Ako je bio potreban most, bogati građanin bi financirao izgradnju.

 

Nekoć se porez plaćao rado

Donacije u obliku iznimno skupih ratnih brodova učinili su atensku mornaricu najboljom i najmoćnijom u antičkom svijetu. I dok se određeni iznos tražio od bogatih građana, većina ih je davala više nego što su bili traženi. Mnoge ekstravagantne javne zgrade klasične antike izgradili su bogataši koji su se međusobno natjecali za tu čast. Velikodušnost antičkih Grka zabilježena je u mnogim zapisima tog doba, a brojni imućni Grci znali su donirati tri do četiri puta više nego što se od njih očekivalo. Zauzvrat su uživali u poštovanju i ugledu u svojoj zajednici.

U današnje vrijeme također se veliki dio privatnog bogatstva slijeva u javni sektor kroz poreze.  No duh u kojem se to čini je bitno drugačiji. Porezi se ne plaćaju rado, a porezni obveznici često nisu zadovoljni transparentnošću njihova trošenja. Stoga ova epizoda iz grčke povijesti kada su bogati rado dijelili svoj uspjeh i bogatstvo sa zajednicom, katkada mnogo više nego što se od njih tražilo, izgleda poprilično nevjerojatno.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram