Zatvori

Prvi Rothschildi i put do bogatstva

POVEZANE OBJAVE:

Rothschildi su slavni bankari, filantropi i mecene umjetnosti čije ime služi kao sinonim za bogatstvo i prestiž više od 250 godina.

 

Na margini društva

Priča o Rothschildima počinje u 18. stoljeću u gradu Frankfurtu na Majni. Iako je grad bio mjesto brojnih poslovnih prilika, istovremeno je bilo mjesto i brojnih ograničenja za jednu skupinu stanovnika – Židove.

U to su vrijeme Židovi bili prisiljeni živjeti u odvojenoj gradskoj četvrti, zvanoj geto, smještenoj između gradskih zidina i jarka. Posjećivanje javnih kavana ili atraktivnijih šetnica u gradu nije im bilo dozvoljeno. Također im je bilo zabranjeno napuštati geto noću, nedjeljom ili tijekom kršćanskih blagdana. Kuće su se međusobno razlikovale po znaku ili štitu određene boje koji se nalazio na ulaznim vratima svake kuće. Jedna od kuća imala je kao znak prepoznavanja mali crveni štit. Bila je to kuća Rothschilda. Odatle dolazi i ime obitelji – „zum rothen Schild“, što u prijevodu znači „s crvenim znakom“.

 

Mayer Amschel Rothschild

Sve je počelo s Mayerom Amschelom Rothschildom rođenim 1744. koji je osnovao bankarsko carstvo. Iako mu je bila namijenjena karijera rabina, nakon očeve smrti postao je pripravnik u bankarskoj firmi Oppenheimera u Hanoveru. Nakon što mu je pripravništvo isteklo, Mayer Amschel se vratio u Frankfurt i započeo vlastit biznis.

Prilika koja je otvorila vrata obiteljskom usponu, pojavila mu se, zbog njegova hobija. Naime, od djetinjstva je Mayer Amschel bio zainteresiran za numizmatiku i posjedovao je rijetke i vrijedne kovanice. To ga je dovelo u kontakt s drugim strastvenim kolekcionarom – Williamom IX, nasljednim princom male kneževine u središnjoj Njemačkoj. Njegova obitelj bila je jedna od najbogatijih vladajućih kuća u Europi. Mayer Amschel je uspio postati njegov  bankar.

 

Internacionalna banka

Mayer Amschel je naumio osnovati međunarodno bankarsko carstvo. Svojih petero sinova – Nathana, Jacoba, Salomona, Carla i Amschela – poslao je da osnuju centralne banke u svim većim financijskim središtima tadašnje Europe – Frankfurtu, Londonu, Napulju, Beču i Parizu.

Obiteljski biznis je iznimno profitirao od Francuske revolucije i Napoleonskih ratova. Rothschildi su bili jedina banka koja je prekoračivala granice države. Prije svoje smrti 1812, Mayer Amschel Rothschild je ostavio stroge upute svojim potomcima kako da upravljaju obiteljskim biznisom.

Nathan je postao ključna osoba za ekspanziju obiteljskog poslovnog carstva. Hrabar, temperamentan i visoko inteligentan, oblikovat će ekonomsku i političku sliku Europe. Obitelj je funkcionirala kao centralna banka Europe i  financirala vlade tijekom Napoleonskih ratova. Osim što su mogli obaviti kompleksne financijske transakcije, također su bili poznati po brzoj i efikasnoj komunikaciji i diskreciji. Sve im je to donijelo nadimak „financijskih čarobnjaka“. Nakon što je rat okončan 1815, Rothschildi su navodno bili među najbogatijim, ako ne i najbogatija obitelj u Europi.

U znak zahvalnosti za njihove doprinose, austrijski car je Rothschildima dodijelio plemićki status.  Njihov obiteljski grb prikazuje stisnutu šaku koja drži pet strelica – simbolizirajući braću i njihovo jedinstvo. Obiteljski moto  "Concordia, Integritas, Industria" upućuje na kvalitete koje su ih dovele do uspjeha – jedinstvo, integritet i naporan rad.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram