Zatvori

Kompanija koja već 1000 godina prodaje jedan te isti proizvod

POVEZANE OBJAVE:

Visoko u Apeninskim brdima smjestio se gradić Agnone poznat kao „grad zvona“.

Taj je epitet dobio po jednom od najstarijih biznisa u Italiji – ljevaonici zvona Pontificia Fonderia Marinelli ili Marinelli Pontifical osnovanoj 1040. godine.

Zašto baš zvona?

Zvona su imala važno mjesto u svim religijama svijeta. Vjerovalo se da zvono predstavlja „Božji glas“ i tjera zle duhove. Najstarija metalna zvona potječu iz antičke Kine, a drevni zanat izrade zvona oživjeli su talijanski redovnici u Italiji. Prije izuma radija, telefona ili televizije, upravo je zvono bilo najvažniji instrument masovne komunikacije.

Legenda kaže da je Paulinus (c. 354 – 431), biskup Nole i upravitelj Kampanije, uveo uporabu zvona u crkvenu službu. Tradicija njhove uporabe u kršćanskim crkvama proširila se Europom nakon što je papa Sabinian 604. g. priznao zvona kao važan dio mnogih kršćanskih ceremonija.

1000 godina poslovne tradicije

Pontificia Fonderia Marinelli se nalazi u vlasništvu obitelji Marinelli već 10. stoljeća.

Njihova se zvona mogu vidjeti u nekim od najprestižnijih crkava i gradova u svijetu – kao što su New York, Beijing, Jeruzalem, Južna Amerika i Koreja. Od poznatijih građevina svakako treba izdvojiti kosi toranj u Pisi i sjedište UN-a u New Y zaorku.

Oslanjanje na tradiciju u izradi zvona predstavljaštitni znak ove talijanske kompanije. U drevnoj kovačnici, zvona i brončane skulpture se i danas dan pretežno izrađuju ručno, koristeći tehnike voska i livenja koje su se primjenjivale u srednjem i renesansnom dobu. To potvrđuju i riječi njena vlasnika Armanda koji pripada 26 generaciji obitelji Marinelli: „Naša proizvodnja je toliko nalik srednjovjekovnoj da još uvijek možemo izrađivati zvona bez uporabe struje!“.

Najvažniji klijent Marinelli Pontifical-a je Katolička Crkva. Stoga ne iznenađuje podatak da je 1924. g. Marinelli ljevaonica dobila pravo da koristi papinski grb na svojim zvonima!

Muzej zvona

Kompanije je iskusila teška vremena za Drugog svjetskog rata kada su njemački vojnici otopili sva zvona za svoje oružje. No, od sredine 20. stoljeća pa nadalje, Marineli ljevaonica uživa dugu i prosperitetnu karijeru kao jedna od najprestižnijih kompanija u Italiji.

Kompanija se danas nalazi u zajedničkom vlasništvu braće Armanda i Pasqualea Marinellia te proizvodi do 50 zvona godišnje i trenutno zapošljava 12 ljudi.

U sklopu Pontificia Fonderia Marinelli nalazi se i privatni Povijesni muzej zvona otvoren 1997. godine. Sadrži veliku količinu zvona od povijesne važnosti, koja datiraju od 1000.g. pa do danas, kao i antičke alate i kalupe, te visokovrijedne manuskripte.

Ako vam se sviđa ovakav sadržaj pogledajte još neke kolumne iz povijesti biznisa.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram