Zatvori

Mitsui Takatoshi - od jednog zaposlenika do njih 3 milijuna

POVEZANE OBJAVE:

Mitsui slovi za jednu od najvećih i najstarijih kompanija u Japanu.

Njena povijest seže u 1673. kada je Mitsui Takatoshi, sin proizvođača sakea i zalagaoničara, otvorio dućane tekstila u Kyotu i Edu (današnjem Tokyo).

Prvi pothvati

Još u dječačkoj dobi, dok je pomagao ocu i braći u vođenju obiteljske firme, Takatoshi je pokazao veliki talent za biznis. U godinama koje su slijedile uspio je steći pozamašno bogatstvo baveći se pozajmljivanjem novca u rodnoj Matsuzaki na zapadu Japana.

U dobi od 50-godina, Takatoshi se odlučio na poslovni pothvat koji mu je osigurao mjesto u povijesti. Otvorio je trgovinu kimonima zvanu Echigoya u Edu, prijestolnici Japana i njegovim najprosperitetnijem tržištem.

Kimono, što u prijevodu znači „odijelo“, je sve do 19. stoljeća bio odjevni predmet koji su nosili svi u Japanu.

Echigoya bi bio još samo jedan dućan kimonima da nije bilo Takatoshijeve genijalnosti, koja je izdvojila firmu iz mnoštva identičnih i zauvijek promijenila način na koji se ovaj biznis vodio stoljećima.

 

Takatoshijeve poslovne inovacije

  • Takatoshi je uveo praksu prodaje kimona direktno u trgovini. Prije njega su trgovci kimonima poslovali na način da su uzimali narudžbe i dostavljali dovršena kimona u domove svojih klijenata.
  • Dok su klijenti tradicionalnih prodavača kimona bili pretežno feudalni vladari i bogati trgovci, Takatoshi je uspješno proširio bazu svojih klijenata na srednju klasu.
  • Tradicionalne kimono trgovine nisu običavale koristiti fiksne cijene i kredit je općenito bio jedini način plaćanja. Računi su se plaćali dvaput godišnje, u ljeto i prije Nove Godine. Takatoshi je modernizirao sustav plaćanja uvođenjem fiksnih cijena i prihvaćajući samo gotovinu.
  • Umjesto da prodaje čitavu dužinu kimona od 11 metara, što je bila standardna praksa drugih trgovina, Takatoshi je prodavao odjeću u dimenzijama koje je želio klijent.
  • Echigoya je bila prva trgovina u kojoj su žene radile kao prodavači.
  • Takatoshi je među prvima u Japanu reklamirao svoj brand. Činio je to dijeleći besplatne kišobrane svojim mušterijama te se za kišnoga dana Mitsui logo vidio po cijeloj prijestolnici.

Veliko bogatstvo koje je Takatoshi zgrnuo u biznisu tekstilom poslužilo mu je da diversificira svoje poslovanje na pozajmljivanje novca i druge financijske aktivnosti.

Do 1691. obitelj Mitsui je imenovana „goyō shōnin“ ili „ovlaštenim trgovcima“ Tokugawa šogunata što im je otvorilo vrata najviših političkih krugova u zemlji. Za posljedicu kuća Mitsui postala je najveća japanska trgovačka kuća u Edo periodu (1603.-1867.). Kompanija je nastavila rasti i u narednom razdoblju. Do kraja Drugog svjetskog rata, Mitsui je prerastao u najveći i najmoćniji japanski zaibatsu s diversificiranim poslovnim interesima, posjedujući 270 tvrtki i zapošljavajući skoro 3 milijuna ljudi.

Mitsui je danas multinacionalna kompanija koja okuplja desetak kompanija koja se bave petrokemijom, cementom, trgovinom, graditeljstvom, energetikom, financijama i osiguranjem, strojogradnjom, rudarstvom, nekretninama, hranom i brodarstvom.

Ukoliko vam se sviđaju članci iz povijesti biznisa, pogledajte našu rubriku "Povijest biznisa".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram