Zatvori
PoslovniPuls
04/10/2023

Digitalne tehnologije kao alat za navigaciju kroz sve kompleksnije porezno okruženje

Zbog ubrzane digitalizacije u poslovnom okruženju, podaci su sve dostupniji za pristup i analizu. Ova promjena kao i na sve druge, jednako utječe i na poreznu funkciju, pri čemu javna i porezna tijela u zemljama diljem Srednje Europe koriste digitalne tehnologije kako bi osigurala da porezni obveznici usklade svoje poslovanje sa sve složenijim zakonskim zahtjevima koji su na snazi u poreznim režimima, navodi se u priopćenju.

Kako bi pomogli poslovnoj zajednici razumjeti relevantne faktore, izgledne učinke i strateški pristup pojedinih poslovnih subjekata, Deloitte je nedavno u Izvješću o tehnologiji u porezima objavio rezultate istraživanja koje je proveo među više od 120 viših financijskih i poreznih rukovoditelja iz Srednje Europe.

"Rezultati istraživanja jasno pokazuju kako porezni timovi nastoje razviti i implementirati nove tehnologije s ciljem postizanja veće učinkovitosti i doprinosa cjelokupnom poslovanju. Tehnologija postaje sve važniji pokretač za postizanje konkurentske prednosti, što znači da rukovoditelji poreza moraju produbiti svoje razumijevanje onih aspekata izvješćivanja koja su povezana s tehnologijom", ističe Natko Sertić, voditelj Deloitteova Odjela poreza u Hrvatskoj i glavni partner za poreze u CE South regiji.

Izvješće je usmjereno na ostvarenje pomoći rukovoditeljima poreza u postizanju ovog cilja i to na način da obuhvaća razna područja koja treba uzeti u obzir. Ta područja uključuju faktore i izazove koji su relevantni za donošenje odluke o izboru tehnologija u koje će se ulagati, pitanja povezana s ispunjavanjem digitalnih poreznih zahtjeva, implementaciju i nadogradnju sustava za upravljanje resursima poduzeća (ERP – Enterprise Resources Planning sustavi) i način na koji tvrtke koriste tehnologije za podršku poreznoj funkciji.

Ključni nalazi izvješća uključuju:

  • Više od polovice (56 posto) ispitanika proaktivno je uključeno u modernizaciju određenih sustava, procesa, pa čak i cijele arhitekture
  • Iskorištavanje kompleksnijih programa digitalne transformacije koji su već u tijeku i implementacija ERP sustava nove generacije može pomoći poreznim timovima u upravljanju rastućim zahtjevima za digitalizacijom u porezima
  • Trećina ispitanika planira promijeniti svoj operativni model eksternaliziranjem sporednih tehnologija i procesa
  • Više od polovice ispitanika planira implementirati poslovne inteligentne nadzorne ploče i prilagođene alate za upravljanje podacima

Prema Heleni Schmidt, rukovoditeljici hrvatskog ureda Deloittea i partnerici u Odjelu poreza, pojavljuje se značajan jaz između tvrtki koje su najviše i najmanje aktivne u ovom području.

"Premda više od polovice naših ispitanika (56 posto) poduzima aktivne korake u pogledu poreznih strategija svojih organizacija, znatna manjina to ne čini. Polovica njih smatra kako je razlog tomu nedostatak vremena i resursa. Nadalje, 60 posto ispitanika ne planira ili u najboljem slučaju tek razmatra uvođenje sustava za upravljanje resursima poduzeća (ERP) koja bi im pomogla u suočavanju s izazovima digitalizacije u porezima. Ako naše istraživanje pomogne voditeljima poreza razumjeti i adresirati ove izazove, ostvarit će svoju svrhu. Vjerujemo da će naše izvješće pomoći većem broju poreznih lidera da razmotre i poduzmu radnje za rješavanje ovih izazova jer je razumijevanje i spremnost rukovodećih struktura jedan od najbitnijih faktora uspješnosti digitalizacije", zaključila je Schmidt.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram