Zatvori
Čovjek za računalom
Foto: Luke Peters / Unsplash
PoslovniPuls
01/07/2024

Mladi IT stručnjaci u Hrvatskoj najviše priželjkuju posao u telekomima i Infobipu

Prema istraživanju Poslodavac prvog izbora, u kojem je tijekom 2023. sudjelovalo više od 25 tisuća ispitanika, najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj u sektoru IT-a su redom A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom, Infobip, Ericsson Nikola Tesla i Google Hrvatska.

Na samom vrhu popisa nalaze se vodeći telekomi u Hrvatskoj, a ključni faktori njihove popularnosti su brojne prilike za napredovanje radnika, dobri međuljudski odnosi i briga o zaposlenicima, otkriva 19. istraživanje Poslodavac prvog izbora, koje je provela Alma Career Croatia koja upravlja portalom MojPosao.

Sudionike istraživanja zamolili smo da odaberu do tri faktora koja po njihovom mišljenju najpoželjniji poslodavac mora imati kako bi zauzeo svoje mjestu na popisu najpoželjnijih.

Polovica ispitanika (51%) ističe prilike za napredak u struci i mogućnost učenja, kao ono čime ih privlače najpoželjniji poslodavci u djelatnosti Informacije i komunikacije. Na drugom mjestu popisa našli su se dobri međuljudski odnosi i dobra atmosfera na radnom mjestu (46%), a na trećem dobar tretman zaposlenika od strane nadređenih osoba (37%).

Od ostalih faktora, ističu se ravnoteža poslovnog i privatnog života te dobra reputacija tvrtke.

Nešto više od trećine ispitanika (38%) kojima je poslodavac prvog izbora tvrtka iz djelatnosti IT-a često razmišlja o promjeni poslodavca. To je osjetno manje nego što je slučaj s cjelokupnim uzorkom (47%). Svaki treći radnik (37%) ponekad razmišlja o promjeni poslodavca, dok 25% ljudi nikad ne razmišlja o davanju otkaza.

Kad je riječ o najvažnijim beneficijama koje očekuju od poslodavaca prvog izbora, ispitanici najčešće navode: fleksibilno radno vrijeme, bonuse za izvanredna dostignuća, kontinuiranu edukaciju zaposlenika te plaćene zdravstvene usluge (izvan osnovnog ‘paketa’)

Vikend druženja u organizaciji poslodavca i pokriveni troškovi kulturnih ili sportskih aktivnosti najmanje su važne beneficije, ističu sudionici istraživanja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram