Zatvori
Električni automobil na punjaču
Foto: Ernest Ojeh / Unsplash
PoslovniPuls
29/04/2024

Europa u slijepoj ulici: Forsiraju električne automobile, a punionica nema niti izbliza dovoljno

Nedostatak punionica za električne automobile postao je gorući problem u Europi, upozorila je europska udruga proizvođača automobila (ACEA). Iako se prodaja električnih automobila povećava, tempo instalacije punionica ne prati taj rast. Od 2017., prodaja električnih automobila je porasla tri puta brže od broja punionica, što sugerira da postoji kroničan nedostatak infrastrukture za punjenje.

ACEA jasno ističe da je potrebno hitno ubrzati tempo instalacije punionica kako bi se postigli europski ciljevi o smanjenju emisija CO2. Sigrid de Vries, glavna tajnica udruge, naglašava kako bez široke dostupnosti javne infrastrukture za punjenje, ambiciozni ciljevi EU-a neće biti ostvareni.

Europska komisija postavlja cilj izgradnje 3,5 milijuna punionica do 2030. Međutim, ACEA upozorava da bi taj broj mogao biti nedovoljan. Prema njihovim izračunima, potrebno je instalirati čak 8,8 milijuna novih punionica kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za električnim vozilima. To zahtijeva impresivan tempo instalacije od 22 tisuće punionica tjedno, što je trostruko više od trenutnih brojki.

Očigledno je da postizanje ovih ciljeva zahtijeva suradnju i angažman kako industrije automobila tako i vlada diljem Europe. Kompanije su već uložile značajna sredstva u proizvodnju električnih vozila, dok EU planira zabraniti prodaju novih vozila s pogonom na fosilna goriva. Međutim, bez adekvatne infrastrukture za punjenje, sve bi moglo postati uzaludno.

U konačnici, dok se Europa usmjerava prema elektrifikaciji prometa, ključno je osigurati da infrastruktura prati taj pomak. To zahtijeva brže akcije, veće investicije i jasniju viziju kako bi se osiguralo da električna vozila postanu realnost za svakoga, ne samo za privilegirane.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram