Zatvori
Toyota električni automobili
Foto: Toyota
PoslovniPuls
23/04/2024

IEA: Ove godine prodat će se rekordnih 17 milijuna električnih automobila

Prodaja električnih automobila snažno će porasti ove godine, unatoč ekonomskim izazovima na nekim tržištima, predvidjela je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u utorak, ali dostupnost i infrastruktura za punjenje bit će ključni za budući rast cijelog tržišta.

Prodaja električnih automobila dosegnut će 17 milijuna prodanih automobila ove godine, u usporedbi s 14 milijuna u 2023., pri čemu će više od jednog od pet svih prodanih automobila diljem svijeta biti električno, smanjujući potražnju za naftom u cestovnom prometu.

Očekuje se kako će na kineskom tržištu biti prodano čak 10 milijuna električnih automobila.

"Male marže, promjenjive cijene metala za baterije, visoka inflacija i postupno ukidanje poticaja za kupnju u nekim zemljama izazvali su zabrinutost zbog tempa rasta industrije, ali globalni podaci o prodaji i dalje su snažni", poručili su iz IEA.

Prodaja u prvom tromjesečju ove godine porasla je za 25% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tako je samo u prva tri mjeseca ove godine prodano više električnih automobila nego cijele 2020. godine.

Ipak, udio električnih automobila u ukupnoj prodaji dosta će varirati po regijama, pa će tako prodaja električnih automobila držati udio nešto veći od 12 posto na tržištu SAD-a, ali i oko 25 posto u Europi i zapanjujućih 50 posto u Kini.

Rast u Europi ograničen je "općenito slabim izgledima za prodaju putničkih automobila i postupnim ukidanjem subvencija u nekim zemljama", rekla je.

Automobili s motorima na unutarnje izgaranje i dalje su cjenovno pristupačniji u SAD-u i Europi u odnosu na električne automobile, dok su u Kini gotovo dvije trećine električnih automobila jeftinije od onih s klasičnim motorima na unutarnje izgaranje.

"Električni automobili općenito postaju jeftiniji kako padaju cijene baterija, konkurencija se pojačava i proizvođači automobila postižu ekonomije obujma", komentiraju iz IEA.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram