Zatvori
Daniel Ek
Foto: Magnus Höij
PoslovniPuls
29/04/2024

Osnivač Spotifyja prodao dionice vrijedne gotovo 180 milijuna dolara

Suosnivač najpoznatijeg glazbenog streaming servisa, Daniel Ek, u posljednjih nekoliko mjeseci prodao je je 650.000 dionica kompanije uz prodajnu cijenu od oko 180 milijuna američkih dolara, navodi Bloomberg.

Ek je prodao dionice kao dio svojeg dugoročnog financijskog planiranja, rekao je predstavnik Spotifyja. 41-godišnji izvršni direktor još uvijek kontrolira oko 7% udjela u tvrtki sa sjedištem u Stockholmu, što čini veći dio njegovog bogatstva od 4,4 milijarde dolara.

Ek se prodajom dionica pridružio drugim tehnološkim milijarderima poput Michaela Della iz Dell-a, Jeffa Bezosa iz Amazona, Marka Zuckerberga iz Meta-e, koji su također u zadnje vrijeme odlučili profitirati na dramatičnom rastu vrijednosti svojih javno izlistanih kompanija.

Spotify je u posljednje dvije godine gotovo udvostručio svoju tržišnu kapitalizaciju na krilima snažnog povećanja broja korisnika i to na 615 milijuna, od kojih 239 milijuna plaćaju neku od dostupnih pretplata.

Ek je u posljednjih nekoliko godina investirao u tehnološke startupe koji rade na projektima umjetne inteligencije, biotehnologije i zaustavljaju klimatskih promjena, a Ek je naveo kako u druge europske startupe planira uložiti milijardu dolara. Njegova investicijska tvrtka, Prima Matera, uložila je u njemačku sigurnosnu tvrtku Helsing, kao i u švicarski startup Epiterna, koji radi na usporavanju procesa starenja,

I drugi individualni dioničari u Spotifyju ovog su mjeseca odlučili smanjiti svoje vlasničke udjele, pri čemu su suizvršni direktori Alex Norström i Gustav Söderström podnijeli zahtjev za prodaju dionica vrijednih 35 milijuna dolara, piše Bloomberg.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram