Zatvori
Poslovni Puls
14/05/2015

Veliki povratak hrvatskih vina na tržište Srbije?

Godišnje kušanje hrvatskih vina u organizaciji Udruženja vinarstva HGK održano je u hotelu Crown Plaza u Beogradu na kojemu je sudjelovalo 19 hrvatskih vinarija...

Prije samog kušanja vina, održan je sastanak predstavnika Udruženja vinarstva HGK i Udruženja vinara Srbije PKS na kojemu se raspravljalo o mogućnostima međusobne suradnje te su održane i prezentacije sektora vinarstva Hrvatske i Srbije.

„Udruženje je odabralo srpsko tržište za promociju hrvatskih vina prvenstveno zbog blizine, ali i tradicije te zbog toga što je to tržište koje ima veliki uvoz vina. Ovo događanje trebalo bi biti put prema otvaranju tržišta hrvatskih vina u Republici Srbiji, rekao je Predsjednik Udruženja vinarstva HGK Ivica Kovačević.

„Brendiranje hrvatskih vina, kao i percepcije Hrvatske kao vinske zemlje glavni je cilj projekta Vina Croatia Vina Mosaica, koji je pokrenut osnivanjem Udruženja vinarstva”, rekla je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković te naglasila kako postoji značajan prostor za suradnju hrvatskih i srpskih vinara, kao i razmjene iskustava, ali i mogućnosti za korištenje sredstava EU na zajedničkim projektima.

Također, pozvala je Udruženje vinarstva Privredne komore Srbije, kao i vinare iz Republike Srbije da budu partneri hrvatskim vinarima u nastupu na vinskim sajmovima i da prezentiraju svoja vina te nadodala kako je za uspješne izvozne rezultate te razvoj sektora vinarstva potrebna iznimno dobra suradnja poslovnog sektora i resornog ministarstva."

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Vasić naglasio je važnost suradnje u području poljoprivrede i prehrambene industrije te rekao kako kroz predstavljanje hrvatskih vina na tržištima trećih zemalja predstavljamo i hrvatsku poljoprivredu. Za naše proizvođače vina, značajan je i izvoz hrvatskih vina, koji iz godine u godinu raste prije svega zbog kvalitete, kao i prepoznatljivosti na srpskom tržištu, rekao je Vasić te nadodao kako Ministarstvo poljoprivrede u suradnji sa HGK nastoji pomoći da se taj put uspješne gospodarske suradnje u području vinarstva dviju zemalja i dalje nastavi.

„Želim da ova manifestacija bude uspješna te da pokaže svu kvalitetu i raznolikost hrvatskih vina“, rekao je veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Gordan Markotić te naglasio kako je zadovoljan što se na jednom mjestu predstavljaju vina iz svih dijelova Republike Hrvatske što automatski daje jednu kompletnu sliku ukupne vinske ponude te je zaželio daljni uspjeh u radu svim hrvatskim vinarima.

Predstavnica Privredne komore Srbije Milada Lukešević predstavila je potencijale srpskoga vinskog sektora koje je do 1990.-ih godina stagniralo, a od 2000. godine raste i danas zauzima značajno mjesto u poljoprivredi Republike Srbije što pokazuje i podatak kako je prošle godine u Srbiji izvoz bio oko 17 milijuna dolara, a uvoz oko 40 milijuna dolara.

„Nastojimo da se ta razlika uvoza i izvoza smanji što je više moguće, a to možemo postići jedino visokom kvalitetom koja je sve prisutnija u Republici Srbiji. Također, radimo i novi zakon o vinu koji usuglašavamo sa regulativama iz EU koji bi trebao biti krajem ove godine u potpunosti završen, nadodala je Lukešević te se zahvalila HGK na suradnji, kao i pomoći te sudjelovanju na zajedničkim projektima.

Potencijale hrvatskoga vinskog sektora predstavio je tajnik Udruženja vinara HGK Igor Barbarić koji je naglasio kako Hrvatska ima ukupno 20.941 hektara vinograda prosječne veličine 0,26 ha, odnosno 0,51 ha u gospodarstvu. Većina proizvođača grožđa, čak njih 90 posto su mali proizvođači, odnosno sa mailm površinama do 1 ha proizvodnje. U prometu vina sudjeluju 1624 proizvođača sa 575.389 hl vina, a 75 posto vina u prometu jesu vina sa zaštićenom oznakom izvornosti. Vrijednost proizvodnje vina iznosi 7,3 posto vrijednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje u RH. Prošle godine u Hrvatsku je uvezeno 22,5 milijuna litara vina za 32 milijuna USD, a izvoz je bio 3,5 milijuna litara vina za 15,5 milijuna USD.

Vina se ponajviše izvoze u BiH, Njemačku, Srbiju i Crnu Goru, a uvoze iz Makedonije, Francuske, Italije i Njemačke. Barbarić je predstavio i rad Udruženja vinarstva HGK koje radi na promociji vina u zemlji, regiji, na zajedničkom tržištu EU i na trećim tržištima, brendiranju hrvatskih vina i Hrvatske kao vinske zemlje, sudjeluje u donošenju propisa te artikuliranju problema i potreba sektora prema mjerodavnim tijelima te provodi edukacije članica u sektoru vinogradarstva i vinarstva.

„Kutjevo je već prisutno na tržištima Srbije i ova manifestacija nam predstavlja dodatnu mogućnost da se putem interesnih skupina dođe do krajnjih potrošača kako bi se upoznali sa kvalitetom naših vina i kako bi se smanjio antagonizam, kao i izbjegavanje kupovanja hrvatskih proizvoda u Srbiji“, rekao je Josip Vitez iz tvrtke Kutevo d.d.

„Budući da želimo doći na ovo tržište, svako predstavljanje naših vina nam puno znači, posebice sada kada smo u pregovorima sa distributerima i želja nam je predstaviti kvalitetu naših proizvoda na tržištima Srbije“, istaknuo je Eliđo Pilato iz tvrtke OPG Pilato.

„Ovo nam nije prvi put da se predstavljamo na srpskome tržištu. Još na sudjelovanju na sajmu Beowine u veljači ove godine uspostavili smo nekoliko poslovnih kontakata vezano za izvoz vina u Srbiju, koji su upravo u postupku realizacije, stoga nam je ovo kušanje vina u Beogradu značajno jer očekujemo mogućnost daljnjeg predstavljanja našeg asortimana krajnjim potrošačima, kao i potencijalnim distributerima, naglasio je Igor Hruškar iz tvrtke PP Orahovica d.d.

Tijekom jeseni, nastavit će se aktivnost promocije hrvatskih vina na tržištu Srbije, ponajprije putem prodajnih sajmova u nekima od najvećih trgovačkih centara u Srbiji.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram