Zatvori
Beograd
Foto: Nikola Aleksic / Unsplash
PoslovniPuls
10/10/2022

Srbija ove godine očekuje izvoz IT sektora u vrijednosti 2,5 mlrd. eura

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, izjavila je kako tamošnja IT industrija ove godine očekuje izvoz u vrijednosti od 2,5 mlrd. eura.

“Da nismo ulagali u transformaciju sektora, da nismo uveli programiranje u osnovne škole, ulagali u znanstveno-tehnološke parkove, fakultete, ne bismo imali svako drugo radno mjesto otvoreno u ovom sektoru u proteklih godinu dana“, rekla je Brnabić na konferenciji “Primjena umjetne inteligencije u tradicionalnim industrijama”, u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Istaknula je kako je Srbija 40. zemlja od ukupno 190 uspoređivanih zemalja prema indeksu dostupnosti elektronskih usluga, te je podsjetila kako je 2019. godine usvojena Strategija razvoja umjetne inteligencije, kao i da je država prethodnih godina radila na razvoju IT sektora i stvaranju uvjeta za njegov napredak.

“Znanstveni institut za umjetnu inteligenciju osnovali smo 2021. godine kada se više od 30 stručnjaka vratilo iz inozemstva kako bi radili u Srbiji. Na fakultetima već imamo pet novih magistarskih programa za umjetnu inteligenciju, a od sljedeće godine imat ćemo još dva”, najavila je Brnabić.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram