Zatvori
Novac
Poslovni Puls
06/04/2018

Prosječna plaća u Hrvatskoj 5596 kuna

Podaci web servisa MojaPlaća kažu da je u prvom kvartalu 2018. godine prosječna plaća u Hrvatskoj iznosila 5596 kuna. Djelatnici pomoćnih zanimanja imaju 40 posto nižu plaću od prosjeka, dok djelatnici  top menadžmenta u prosjeku imaju 130 posto viša primanja.

Tradicionalno, muškarci su imali u prosjeku 13 posto višu plaću

"Plaća s bonusima iznosila je oko 5860 kuna, ipak medijan plaće je niži i iznosi 5000 kuna, što znači da veći broj ispitanika ima plaću nižu od prosjeka nego onih čija je plaća viša od njega. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, prosječna mjesečna neto plaća bila je 3 posto viša, a ispitanici u prosjeku očekuju neto plaću od 5503 kune. Tradicionalno, muškarci su imali u prosjeku 13 posto višu plaću od žena i zarađuju 5952 kune, dok žene zarađuju u prosjeku 5253 kune" tvrde iz MojaPlaća servisa.

"Muškarci mjesečno u prosjeku zarađuju 5952 kune, dok žene zarađuju u prosjeku 5253 kune" tvrde iz MojaPlaća servisa.

"U prvom tromjesečju, osim top menadžmenta sa 130 posto višom plaćom u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja sa 67 posto višim prosjekom. Slijede ih informacijske tehnologija s 37 i ljudski potencijali s 32 posto višom plaćom od prosjeka."

Plaće u tekstilnoj i kožnoj industriji porasle 14 posto

Radnici u pomoćnim zanimanjima imaju najniže plaće, njima je plaća 40 posto niža od prosjeka, u tekstilnoj i kožnoj industriji je 37 posto niža. Radnici u uslužnim djelatnostima imaju 31 posto nižu plaću, a radnici u turizmu i ugostiteljstvu 18 posto ispod prosjeka. Ipak, u odnosu na isto razdoblje lani plaće u tekstilnoj i kožnoj industriji porasle su za 14 posto.

"Osobe sa završenim fakultetom u prosjeku imaju 48 posto viša primanja od osoba sa srednjoškolskim obrazovanjem."

Osobe sa završenim fakultetom u prosjeku imaju 48 posto viša primanja od osoba sa srednjoškolskim obrazovanjem.  Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću za čak 96 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.

U privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu plaća je 11 posto viša i iznosi u prosjeku 6214 kune, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže, a prosječna plaća iznosi 5344 kune. U tvrtkama u državnom vlasništvu plaća je viša za 3 posto od prosjeka i iznosi 5769 kuna, dok je u javnoj i lokalnoj samoupravi jednaka prosjeku i iznosi 5622 kune. U manjim tvrtkama prosječna plaća je niža, a u većim je viša, pokazalo je istraživanje.

Kada su u pitanju županije, najniže plaće u prvom kvartalu 2018. zabilježene su u Brodsko-posavskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, gdje su za oko 20 posto niže, a najviša je u Gradu Zagrebu, 13 posto iznad prosjeka, odnosno 6503 kune. Najviše zaposlenika kao beneficiju prima naknadu za putne troškove, mobilni telefon i parking. Bonus za obljetnice, primjerice za 10 godina rada ima 18 posto ispitanika, besplatno piće ima njih 16 posto, a četvrtina radnika nema dodatnih pogodnosti, stoji u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram