Zatvori
PoslovniPuls
08/04/2022

Green future konferencija: U Split stižu vodeći zagovornici zelene tranzicije

Green future konferencija koja će se održati 9. i 10. lipnja u Splitu okupit će neke od najvažnijih dionika na temu zelene tranzicije, neizbježnog i važnog procesa koji je već započet i koji će označiti naredne godine i desetljeća, kako u zaštiti okoliša, e-mobilnosti, energetici, javnim politikama, gospodarstvu tako i u funkcioniranju tvrtki. Konferenciju stoga podržavaju dvije najveće hrvatske tehnološke tvrtke, Rimac grupa i Infobip.

U splitskom HNK svoja znanja i iskustva o ovoj temi prenijet će više od 30 uglednih domaćih i međunarodnih govornika, a osim Matije Žulja (Agrivi), Federica Cristoforonija (Eutopia), Stephanie E. Trpkov (Svjetska banka), potvrđena su i četiri nova.

Bihevioralni znanstvenik dr. Fadi Makki ima više od 25 godina iskustva u javnoj i društvenoj politici u područjima gospodarskog razvoja, bihevioralne ekonomije, društvenog poduzetništva, zdravstva, obrazovanja i održivosti. Vodi prvu jedinicu za bihevioralne uvide i poticaje na Bliskom istoku, B4Development, angažiranu u sklopu priprema za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru gdje je jedan od glavnih ciljeva unaprijediti različite aspekte natjecanja koje imaju bihevioralne komponente, kao što su transport i recikliranje. Cilj je da Katar pruži optimalno iskustvo za oko milijun posjetitelja koji se očekuju tijekom prvenstva, a ovo je ujedno prvi puta da će se bihevioralna znanost koristiti tijekom mega-događaja kao što je Svjetsko nogometno prvenstvo.

Heliodor Macko uspješan je poduzetnik i tehnološki entuzijast. U tvrtki SEAK je od 2015. godine gdje kao CEO radi na razvoju i internacionalizaciji tehnologije komunikacije na daljinu putem dalekovoda. SEAK je 2018. predstavio stanice za punjenje električnih vozila integrirane s pametnim rasvjetnim stupovima, za što je dobio nekoliko međunarodnih nagrada. Macko vjeruje da će ova tehnologija pomoći u bržem usvajanju e-mobilnosti na globalnoj razini, osiguravajući mjesta za punjenje ljudima koji parkiraju svoje automobile na ulicama.

„Kako bismo došli do potpune energetske neovisnosti 2050. godine, moramo početi djelovati sada, a ruska invazija na Ukrajinu još je jedan razlog da zaustavimo našu ovisnost o fosilnim gorivima što je brže moguće. Postići to do 2050. nije lak zadatak. Trebat će nam tehnološke inovacije, promjena industrije i naših navika, što se može postići samo mudrim i brzim promjenama politike. Stoga moramo spojiti naše najbolje ideje, a ova konferencija je upravo takvo mjesto“, poručio je Heliodor Macko.

Laura Stäter strastveni je profesionalac u turizmu s jakim fokusom na upravljanje destinacijom i održivost. Radi kao stručnjakinja za marketing i odnose s javnošću, kao PR i marketing menadžerica za tajlandsku turističku zajednicu na njemačkom tržištu, a ujedno je i savjetnica turističkih tvrtki koje svoje poslovanje žele temeljiti na održivosti.

„Zelena tranzicija iznimno je važna u kontekstu turizma. Destinacije su u opasnosti zbog klimatskih promjena, stanovnici su ugroženi uvjetima rada u lancima opskrbe, pandemijom i ratom, a životinje gubitkom staništa. Prekomjerni turizam je napravio štetu - jaz između siromašnih i bogatih se povećava, a samo “zdravi” zaposlenici, staništa i poduzeća mogu dugoročno opstati. Održivost je dugotrajan proces i zato na događaju kao što je Green Future konferencija trebamo nadahnuti jedni druge i pronaći načine kako potaknuti zajedničko razumijevanje održivosti i početi djelovati odmah“, istaknula je Laura Stäter.

Josef Mouris suosnivač je i izvršni direktor ELECTRON avijacije i ELECTRON aerospacea. Njegova ljubav prema zrakoplovstvu ogleda se u karijeri dugoj više od dva desetljeća, a odnedavno se njegova predanost rješavanju klimatskih promjena ogleda u pionirskom pothvatu razvoja pristupačnog zračnog prijevoza na zahtjev, bez emisije CO2. Kao profesionalni zračni transportni pilot, Josef ima 15 godina iskustva letenja u Flybeu, najvećoj regionalnoj zračnoj tvrtki u Europi, a s oko 23 godine pilotiranja jedrilicama, privatnog projektiranja aeroprofila, propelera i električnih zrakoplova, vodi implementaciju tehnologije EV baterija u dizajn i proizvodnju zrakoplova sljedeće generacije.

„Zrakoplovstvo je odgovorno za više od 900 milijuna tona CO2 i jedan je od najbrže rastućih emitera stakleničkih plinova. Dok će se ostali sektori smanjiti, zrakoplovstvo će vjerojatno nastaviti rasti, podižući svoj udio s 3% na više od 20% svih globalnih emisija do 2050. Ako zrakoplovstvo ne promijeni smjer, srušit će se. Green Future konferencija je jedna od mnogih platformi koje mogu pomoći u pokretanju zelene tranzicije“, rekao je Josef Mouris.

Green future konferencija bit će centar razmjene znanja, iskustava, novih tehnologija i rješenja, ali i inovativnih politika na temu zelene tranzicije, procesa koji u narednim godinama i desetljećima predstavlja imperativ za gospodarstvo Hrvatske, Europske unije i ostatka svijeta, navodi se u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram