Zatvori
Foto: Zachary Kadolph / unsplash
PoslovniPuls
07/03/2022

[INFOGRAFIKA] Imovina ruskih oligarha smanjila se za 88 mlrd. dolara

Ako je suditi po brzini kojom se topi milijarderska imovina ruskih oligarha - sankcije koje su zapadne zemlje uvele protiv Rusije već djeluju! Prema podacima koje je prikupila Statista, a koji se referiraju na ultra bogate ruske milijardere s Bloombergovog indeksa milijardera - bogatstvo ruskih oligarha od 23. veljače smanjilo se za frapantnih 88 milijardi dolara!

Najveći pojedinačni gubitak snosio je predsjednik ruske naftne kompanije Lukoil, Vagit Alekperov, čije se bogatstvo od početka godine smanjilo za više od 60 posto. Lukoil, inače izlistan na londonskoj burzi, izgubio je nevjerojatnih 80 posto svoje tržište kapitalizacije.

Bogatstvo ruskih oligarha počelo se topiti već početkom godine, a isto je znatno pojačano kada se Rusija upustila u "specijalnu operaciju" na području Ukrajine, te nakon što su uvedene sankcije zapadnih zemalja koje su u dobroj mjeri ciljano udarila upravo na najbogatiji sloj ruskog društva.

Najbogatiji Rus, Vladimir Potanin, doživio je potpuni poslovni krah kada su dionice njegove kompanije Norilsk Nickel (također izlistane u Londonu), zabilježile pad od 50 posto!

I Alexey Mordashov, čelnik Severstal-a, najveće ruske rudarske i metalprerađivačke kompanije, te veliki dioničar u njemačkom TUI-ju, zabilježio je velike gubitke svog osobnog bogatstva.

Ništa bolje nisu prošli niti Gennady Timchenko iz Volga grupacije, te svjetski poznati milijarder Roman Abramovich, koji već danima ne silazi s naslovnica svjetskih medija zbog izlaska iz vlasništva nad engleskim prvoligašem Chelsea.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram