Zatvori
coconut oil
Poslovni Puls
28/11/2018

Profesorica s Harvarda tvrdi: "Kokosovo ulje nije zdravo, čisti je otrov!"

Pedesetminutno predavanje Karin Michels, ravnateljicu Instituta za prevenciju i tumornu epidemiologiju na sveučilištu u Freiburgu i profesoricu u školi javnog zdravstva Harvard TH Chan, postalo je viralni hit na YouTubeu.

 

„Kokosovo ulje i ostale nutritivne pogreške“,

Tijekom predavanja na temu „Kokosovo ulje i ostale nutritivne pogreške“, Michels se vrlo jasno osvrnula na prehrambene preporuke i istaknula kako kokosovo ulje ipak nije zdravo.

Prema Michels ne samo da biste trebali izbjegavati kokosovo ulje već je za nju „kokosovo ulje čisti otrov“ i „najgora hrana koju možete jesti“.

Naime, ne postoji niti jedno istraživanje koje dokazuje značajne zdravstvene koristi konzumacije kokosovog ulja, već je štoviše, prema mišljenju Michels, ono opasnije od masti jer sadrži isključivo zasićene masne kiseline koje mogu začepiti koronarne arterije.

Sadrže li masti velike količine zasićenih masnih kiselina možete otkriti i sami po tome jesu li ostale u čvrstom stanju na sobnoj temperaturi, kao što bude slučaj s maslacem i masti.

Na temelju činjenica da sadržavaju veliku količinu nezasićenih masnih kiselina, stručnjaci savjetuju korištenje maslinovog ili bućinog ulja kao alternativu, pa čak i ulje lana, iako se ne može kuhati, bogato je omega 3 masnim kiselinama te je dobro za naše tijelo.

 

I dalje se raspravlja o tome jesu li zasićene masne kiseline toliko loše

Za većinu istraživača, maslinovo ulje i ulje lana važan su dio zdrave prehrane, dok ipak u svijetu znanstvenika i dalje se raspravlja o tome jesu li zasićene masne kiseline toliko loše kao što se govori. Tako je studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala kako ljudi koji svakodnevno konzumiraju sir, mlijeko i ostale mliječne proizvode – bogate zasićenim masnim kiselinama – nemaju veći rizik od umiranja od srčanog, moždanog udara ili drugih bolesti naspram onih koji takve proizvode izbjegavaju.

A što se tiče kokosovog ulja, u većini svjetskih prehrambenih vodiča umjereno uživanje u zasićenim masnim kiselinama je uvijek prihvatljivo, jer kao i sa svakim drugim jelom koje jedemo ne valja nikada pretjerivati.

 

Ostatak znanstvenog svijeta se i ne slaže baš sa Karin Michels

Ostatak znanstvenog svijeta se i ne slaže baš sa Karin Michels, pogledajte što na tu temu kaže dr. Decker Weiss:

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram