Zatvori
peel saver fries packaging
Dorijan Palić
26/09/2018

Ekološka ambalaža za krumpiriće izrađena od kore krumpira!

Ekološka ambalaža za pržene krumpiriće od krumpira? Zvuči ironično, zar ne?

Talijanski dizajneri Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile i Pietro Gaeli pretvorili ideju ekološke ambalaže za pržene krumpiriće u stvarnost. Ambalaža je izrađena od recikliranih kora krumpira te je tako održiva alternativa papiru.

Takozvani Peel Saver, pakiranje je napravljeno od škroba i komponenti vlakana koje se nakon maceracije i prirodnog sušenja međusobno vežu i otvrdnu.

Dizajneri su došli do ideje nakon što su shvatili koliko tvrtke godišnje zapravo bace otpada od krumpira. Želja im je bila to promijeniti i naći neku uporabnu vrijednost, a ironično je zapravo što su shvatili da se ljuska može upotrijebiti kako bi se u njoj mogla držati hrana koja je upravo iz te ljuske i došla.

"Tradicionalna ambalaža za brzu se koristi jako kratko, a kasnije se teško reciklira. Peel Saver je održivi lijek čiji je cilj zamijeniti plastificiranu papirnatu ambalažu."

Prije stavljanja u kružni kalup, krumpirne kore se prvo maceriraju i prirodno suše. Zatim se dobiveni sastojci rotiraju u konusni oblik, poput korneta za sladoled.

Početna ideja bila je kombinirati koru s prirodnim ljepilom kao što su želatina ili lateks. Međutim, nakon eksperimentiranja s raznim receptima, shvatili su da je kora od krumpira sama po sebi dovoljna čvrsta nakon određenih procesa.

Budući da je ambalaža izrađena od 100% kore krumpira, ona je potpuno biorazgradiva, što znači da je biološki ciklus zatvoren.

"Tradicionalna ambalaža za brzu hranu se koristi jako kratko, a kasnije se teško reciklira. Peel Saver je održivi lijek čiji je cilj zamijeniti plastificiranu papirnatu ambalažu."

Dizajneri trenutno nemaju dovoljno financijskih sredstava za neku veliku količinu ambalaže, ali se nadaju da će nastaviti projekt i eventualno pronaći tvrtku koja im može pomoći u realizaciji ideje.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram