Zatvori
Poslovni Puls
25/09/2013

U sljedećih 20 godina nebo će preplaviti 29.000 novih zrakoplova?

Europski proizvođač zrakoplova Airbus procijenio je danas da će svijetu u sljedećih 20 godina trebati više od 29 tisuća novih komercijalnih zrakoplova kako bi se odgovorilo na povećanje prometa i zamjenu starijih modela...

U prognozi za idućih 20 godina Airbus naglašava da će glavni pokretač rasta u promatranom razdoblju biti promet s gospodarstvima u nastajanju kao što su Brazil, Kina i Indija.

Da bi podmirili prateću potražnju, Airbus i njegovi konkurenti, u prvom redu američki div Boeing, morat će proizvesti više tisuća zrakoplova, među kojima će većinu činiti oni s jednim prolazom.

"Usluge zračnog prijevoza postaju sve dostupnije u svim dijelovima svijeta pa će se u budućnosti sve više putovati sredstvima zračnog prijevoza, posebice do tržišta u nastajanju i iz njih", naveo je Airbus u prognozi globalnog tržišta koju objavljuje svake godine.

"Zračni promet rast će po godišnjoj stopi od 4,7 posto, što podrazumijeva potrebu za 29.220 novih putničkih i teretnih aviona u vrijednosti od gotovo 4.400 milijardi dolara (3.300 milijardi eura)", prognoziraju u Airbusu.

Prošle je godine Airbus prognozirao da će u narednih 20 godina svijetu trebati oko 28.200 novih putničkih i teretnih zrakoplova.

Veliku većinu tih zrakoplova, njih oko 28.350, činit će oni za prijevoz putnika, čija se vrijednost procjenjuje na 4.100 milijardi dolara, napominju.

Do 2032. azijsko-pacifička regija preotet će aktualni primat Europe i Sjeverne Amerike u zračnom prometu, procjenjuju u Airbusu.

"Danas u prosjeku petina stanovništva na tržištima u nastajanju putuje zrakoplovom jednom godišnje a do 2032. taj će se udio povećati na dvije trećine stanovništva," rekao je John Leahy iz Airbusa.

"Zbog privlačnosti zračnog prijevoza više će se nego udvostručiti broj putnika, sa sadašnjih 2,9 milijardi na 6,7 milijardi do 2032., jasno ukazujući na važnu ulogu zrakoplovstva u gospodarskom rastu", dodao je u izvješću, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram