Zatvori
Londonski taxi
Foto: Jordan Brierley / Unsplash
PoslovniPuls
02/05/2024

Uber se u Velikoj Britaniji suočava s tužbom teškom 250 milijuna funti

Specijalizirana tvrtka za pravne sporove, RGL Management, podnijela je Visokom sudu londonskog trgovačkog suda tužbu u ime 10,887 licenciranih vozača londonskih crnih taksija.

Tužba cilja na Uber zbog poslovnih gubitaka pretrpljenih kao rezultat navodnih nezakonitih aktivnosti na londonskom tržištu taksija između svibnja 2012. i ožujka 2018. godine.

Osnova tužbe su optužbe za nezakonite radnje proizašle iz akcija koje je Uber poduzeo kako bi dobio licencu za privatni najam vozila, a koju je dobrilo zakonodavno tijelo Transport for London (TfL).

Vozači tvrde kako Uberov operativni sustav nije bio u skladu sa zahtjevima zakona, što su u Uberu dubro znali i kako su namjerno zavarali TfL kako bi stekli potrebnu licencu.

U tužbi se tvrdi kako je Uberova namjera bila nezakonito steći udio na tržištu i, po potrebi, preuzeti posao od postojećih vozača crnih taksija.

Iako se više od 10.800 vozača prijavilo za sudjelovanje u tužbi, tvrtka za pravne sporove vjeruje kako će se istoj pridružiti i do 30.000 vozača. Ukoliko uspiju dokazati tvrdnje iz tužbe, Uber bi mogla dočekati kazna od 250 milijuna funti.

Komentirajući tužbu, Michael Green, direktor RGL-a, rekao je: "RGL je zadovoljan što danas podnosi ovaj zahtjev u ime preko 10.500 londonskih taksista, značajan pravni korak u procesu držanja Ubera odgovornim za nepoštivanje relevantnog zakonodavstva u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva."

"Sve su tužbe u potpunosti financirane i osigurane, a svi su uvjereni u postizanje uspjeha putem sudova", dodao je.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram