Zatvori
Pariz iz zraka
Foto: Rodrigo Kugnharski / Unsplash
PoslovniPuls
02/05/2024

Stanje u svjetskom gospodarstvu: Europa ozbiljno kaska za SAD-om

Globalno gospodarstvo pokazuje otpornost u okruženju povišenih troškova zaduživanja, ali rast i dalje ostaje skroman, s dobrim rezultatima u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je tempo aktivnosti u drugim dijelovima svijeta - slabiji, posebno u Europi, izvijestila je u četvrtak Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Svjetsko gospodarstvo porast će i ove godine za 3,1 posto, predviđa OECD, što je blago više u usporedbi s prethodnim procjenama.

Gotovo istu stopu rasta predviđaju i za 2025. godinu, od 3,2 posto, također više za 0,1 postotni bod nego što su iznosile prethodne procjene.

Predviđeni tempo rasta u ovoj i sljedećoj godini niži je nego prije globalne financijske krize, ali je blizu procijenjenom potencijalnom rastu i u razvijenim i u gospodarstvima u nastajanju, ističu iz OECD-a.

Naznake ukazuju na poboljšane izglede za svjetsko gospodarstvo, ali rast je još uvijek skroman, napominju, upućujući na povišene troškove zaduživanja koji utječu na gospodarsku aktivnost prvenstveno putem kredita i sektora nekretnina.

Inflacija opada brže nego što se očekivalo, a poboljšana je i robna razmjena, pa realni dohoci rastu.

Tempo gospodarskih aktivnosti još uvijek značajno varira od zemlje do zemlje, s slabijim rezultatima u mnogim razvijenim gospodarstvima, posebno u Europi, dok se istovremeno bilježi snažan rast u Sjedinjenim Američkim Državama i mnogim gospodarstvima u nastajanju.

Očekuje se kako će smanjenje inflacije otvoriti prostor središnjim bankama za snižavanje kamatnih stopa u drugom dijelu godine, ističu u OECD-u.

Prema njihovim procjenama, najveći rast ove godine trebalo bi ostvariti indijsko gospodarstvo, za 6,6 posto. Slijede Indonezija i Kina s predviđenim stopama rasta od 5,1 odnosno 4,9 posto.

SAD se ističu najvišom predviđenom stopom rasta u skupini velikih razvijenih gospodarstava, od 2,6 posto. U sljedećoj godini očekuje se primjetno usporavanje gospodarske aktivnosti, na 1,8 posto.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi pak ove godine porasti za 0,7 posto, što odražava tempo rasta u Italiji i Francuskoj. U 2025. očekuje se ubrzanje aktivnosti u zoni zajedničke europske valute, prema predviđenoj stopi rasta od 1,5 posto.

Njemačko gospodarstvo pak ove godine gotovo će stagnirati, s predviđenom stopom rasta od samo 0,2 posto. U 2025. očekuje se primjetno ubrzanje rasta, na 1,1 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram