Zatvori
Shopping kolica
Foto: David Clarke / Unsplash
PoslovniPuls
03/05/2024

U ožujku nastavljen snažan rast maloprodajnog sektora

U skladu s očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini, javljaju RBA analitičari.

Naime, realan promet u trgovini na malo bio je u ožujku u odnosu na ožujak 2023. veći za 8,9% (kalendarski prilagođeni indeksi). U odnosu na veljaču sezonski i kalendarski prilagođen promet realno pao 0,1% pri čemu je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) bio niži za 3,7%.

Promatrano na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak 2023. kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 8,2%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 10,0%. Prema izvornim indeksima, porast prometa ostvarilo osam trgovačkih struka, dok je u kategoriji Računalna oprema, knjige i novine, igre i igračke, cvijeće i sadnice, satovi i nakit i ostali specijalizirani proizvodi zabilježen pad prometa. Posljedično, ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno je porastao za 14,5%.

"Statistika za ožujak zaokružila je statistiku za prvo tromjesečje 2024. godine. U razdoblju od siječnja do ožujka ove godine u odnosu na isto razdoblje 2023. kalendarski prilagođen promet od trgovine na malo ukazujući na snažnu domaću, ali i inozemnu potražnju. Rezultat ovakvih kretanja je nastavak rasta potrošačkog optimizma u uvjetima dvoznamenkastog nominalnog rasta plaća uz istovremeno usporavanje inflatornih pritisaka te rast potrošačkog kreditiranja. Navedeno potvrđuje naša očekivanja da će osobna potrošnja ostati predvodnik rasta gospodarske aktivnosti i na početku 2024. Prva procjena bruto domaćeg proizvoda za prvo tromjesečje 2024. na kalendaru DZS-a najavljena je za 28. svibnja", stoji u zaključku analize RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram