Zanimljivu glasinu objavio je sinoć poslovni blog BusinessInsider. Prema njihovim informacijama, kineski državni fondovi pregovaraju oko ulaska u vlasničku strukturu najveće svjetske društvene mreže…

Prvo da razjasnimo jednu stvar – nije riječ o ulaganju kineskih kompanija, već same Kine koja raspolaže ogromnim državnim fondovima (sovereign wealth fund).

BusinessInsider piše, pozivajući se na informacije jednog bivšeg zaposlenika Facebooka, kako Kinezi putem sekundarnih tržišta žele kupiti Facebookove dionice vrijednosti od jedne milijarde dolara. Ova vijest dolazi u vrijeme kada Mark Zuckerberg i njegov tim rade na ulasku Facebooka na golemo kinesko internet tržište koje u ovom trenutku senzurira sve “zapadanjačke” društvene mreže i servise poput Facebooka, Linkedina i Twittera. U ovom trenutku nije jasno da li je sam Facebook dao mig za ovu financijsku transakciju kao vrstu kompenzacije za Facebookov skori dolazak u Kinu.

Naravno, vijest o ulasku kineskog “crvenog” kapitala u Facebook odmah je uzbunila Amerikance koji smatraju nezamislivim da jedna otvoreno komunistička država postane suvlasnica američke društvene mreže. Ipak, BusinessInsider pokušava smiriti tenzije tvrdnjom da je riječ o dionicama bez glasačkih prava, a uostalom što znači 1,2 milijarde dolara kada će Facebook vjerojatno u bližoj budućnosti odraditi IPO od 100 milijardi dolara.