Zatvori
Vedran Glogović
Foto: PRESS
PoslovniPuls
20/07/2023

10 najčešćih grešaka u CV-ima zaposlenih na visokim pozicijama

Očekivali bi da netko s mnogo „utakmica u nogama“ ima idealno koncipiran CV, ali u praksi mnogi menadžeri/menadžerice ili direktori/direktorice rade brojne greške prilikom kreiranja njihovih CV-a, a to im umanjuje šansu da dođu do sljedeće stepenice u karijeri koju priželjkuju. 

Razlog može biti manjak vremena, fokusa, znanja ili pak kombinacija ovih ili sličnih faktora. Mogu ljudi, neovisno o poziciji, upravo zato obraćaju se karijernom savjetniku za pomoć pri koncipiranju CV-a, motivacijskog pisma, optimizacije Linkedin profila, pripreme za intervjue, pregovore oko plaće ili ostalih ključnih elemenata u procesu selekcije ili karijernog rasta. Neki se pak, nakon dugogodišnje korporativne karijere odlučuju za karijernu tranziciju i pokretanje vlastitog poslovanja pa im je potrebna pomoć pri definiranju i realizaciji poduzetničke ideje ili konkretna znanja kako putem Linkedin-a mogu brzo doći do novih klijenata. 

Za ovu temu kao odličan stručni sugovornik pokazao nam se Vedran Glogović - osnivač, karijerni savjetnik i konzultant u Game of Jobs. U suradnji s njim i COTRUGLI Business School, donosimo Vam pregled 10 najčešćih grešaka u životopisima osoba na visokim pozicijama:

  1. Fokus na zaduženja, a ne mjerljive rezultate – ovdje treba razlikovati nečiji standardni opis posla koji se očekuje da osoba obavlja na dotičnom radnom mjestu od mjerljivih pokazatelja radne uspješnosti na istom. Stoga u CV ne treba stavljati fraze poput “vođenje tima prodajnih predstavnika”. Na primjer, puno veće šanse da dobijete poziv u sljedeći krug selekcije je ako navodite konkretne činjenice  poput “upravljanje timom od 7 prodajnih predstavnika koji su u 3 uzastopna kvartala u 2022. godini premašili prodajni plan u HORECA segmentu za 17 %”. 
  1. Predugačak CV -  bez obzira koliko iskustva imate, trebali biste moći svoj CV sumirati unutar 2 stranice. Dodati treću stranicu opravdano je jedino ukoliko navodite listu Vaših projekata i/ili publikacija. Sve više od toga je kontraproduktivno.
  1. Previše operativnog, a nedovoljno strateškog fokusa. Za očekivati je da osoba na menadžerskim i/ili direktorskim pozicijama većinu svog vremena posvećuje vođenju strateških inicijativa, ljudi ili revidiranju postojećih/uvođenju novih procesa s ciljem unapređenja poslovanja. Kod velikog broja CV-a, često je fokus na operativnim dnevnim zadacima, a ne dugoročnijim strateškim inicijativama. Umjesto instantnog objašnjavanja radnih zadataka do detalja, postavite prvo “širu sliku” toga što i zašto radite. Na taj način ćete budućem poslodavcu biti lakše vizualizirati dobrobit koju mu donosite te kako ćete se uklopiti u tim. 
  1. CV prepun klišeja – fraze poput “dokazani timski igrač s izraženim komunikacijskim i liderskim sposobnostima” ili “provjerena inicijatorica out-of-the-box ideja” ne znače ništa i samo troše vrijedni prostor u CV-u. Probajte biti konkretni i fokusirati se na mjerljive pokazatelje Vašeg rada. Na taj način budući poslodavci si mogu predočiti što mogu očekivati od suradnje s Vama.
  1. Previše fokusa na nerelevantno iskustvo iz davne prošlosti – nema potrebe u detalje raspisivati iskustvo koje ste imali prije 10 godina, jer ono više vrlo vjerojatno nije relevantno. Treba se fokusirati na maksimalno 5-6 natuknica gdje opisujete zadnje dvije pozicije, tj. one pozicije koje su najsrodnije s poslom za koji aplicirate 
  1. Jedan generički CV za sve ciljane poslove. Jedna od najvećih grešaka koje kandidati rade neovisno o senioritetu je korištenje jednog generičkog CV-a za apliciranje na sve poslove od interesa. Prije svega treba dobro izabrati ciljanu poziciju/kompaniju te se svakako potruditi svoj CV i/ili motivacijsko pismo maksimalno prilagoditi poslu za koji aplicirate, koristeći relevantne ključne riječi (po uzoru na opis pozicije) i/ili pokušajte adekvatno reflektirati kompanijsku kulturu preferiranog poslodavca (često su bar neki detalji dostupni na web stranici, u medijima, a možete se i dodatno raspitati kod provjerenih zajedničkih kontakata). Kvaliteta svakako pobjeđuje kvantitetu, naglašava Vedran.
  1. Navođenje referenci. Reference NIJE potrebno navoditi na kraju CV-a. Možete pripremiti listu referenci, a poslodavac će Vam jasno dati do znanja trebate li ju i kada dostaviti. 
  1. Previše stručnih skraćenica. Krivo je pretpostaviti da svi znaju što znače skraćenice poput “AMC/IFSS” ili “A-CASI”, pogotovo ako se radi o nekim specifičnima za određenu kompaniju. Vrijeme koje regruteri imaju za „skeniranje“ Vašeg CV-a najčešće je vrlo limitirano i/ili prvo „skeniranje“ obavlja Applicant Tracking System (ATS). Fokusirajte se radije na širu sliku toga što je bio izazov te kako/uz koje rezultate ste ga riješili. 
  1. Nema navedenog volontiranja. Volontiranje govori mnogo o “stvarima” koje su Vam bitne mimo posla i novca tako da ukoliko imate iskustvo s volontiranjem i/ili humanitarnim radom, svakako ga navedite.
  1. “Job-hopping” ili “rupe” u zaposlenju – ukoliko ste se relativno kratko zadržavali na pozicijama, mijenjali puno poslodavaca ili imali određene pauze tokom karijere bilo bi poželjno ukratko objasniti o čemu se radi. Imati „posloženu priču“ oko toga će Vam pomoći i pri samom intervjuu ako/kada do njega dođe.

Imajte na umu da postoji veliki broj drugih grešaka koje iskusni kandidati rade u CV-ima, da je redoslijed navedenih grešaka proizvoljan te kako navedeni pregled predstavlja presjek iskustva s kojim se Vedran susreo u svom radu posljednjih nekoliko godina. Neke od ovih grešaka siguran su put prema eliminaciji iz daljnje selekcije pa je bolje na vrijeme ih osvijestiti i korigirati svoj CV.

Za ovu prigodu, Vedran rado sa svim čitateljima dijeli ovaj besplatni priručnik za optimizaciju CV-a i motivacijskog pisma na 44 stranice, prepun praktičnih savjeta. Sigurni smo da će Vam biti od koristi u procesu potrage za poslom.

Kako bi istražili da li Vam Vedran može dodatno pomoći u realizaciji još adekvatnije karijere, ovdje možete rezervirati besplatni uvodni razgovor s njim. 

Pratite COTRUGLI Corner rubriku za nove tekstove s puno dodane vrijednosti za Vas. 

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram