Zatvori
Poslovni Puls
27/04/2016

Sprema se privatizacija: Tedeschi ponovno bacio oko na Podravku

ih ciljeva vlade Tihomira Oreškovića. Uz neke turističke kompanije u tom kontekstu najčešće se spominje koprivnička Podravka jer se procjenjuje da bi prodajom udjela u tim društvima država relativno brzo mogla doći do novca, piše tportal...

Zainteresiranih kupaca sigurno ne bi nedostajalo, a iz Atlantic grupe su za tportal potvrdili da su spremni ući u koprivničku tvrtku.

Na upit jesu li zainteresirani za akviziciju Podravke, iz Atlantic grupe su odgovorili da kompanija, kao snažna regionalna prehrambena kompanija s razvijenom distribucijskom platformom, može biti konsolidator prehrambene industrije u regiji jugoistočne Europe, pa i šire.

"Ako zainteresirane strane u Podravki, uključujući državu, odluče prodati većinski udjel u kompaniji, Atlantic grupa će ovu mogućnost razmotriti u kontekstu snaženja na regionalnom tržištu, kao i strategije internacionalizacije koja nam je trenutačno u fokusu", navodi se u odgovoru.

U vlasničkoj strukturi Podravke dominantnu ulogu uz državu imaju mirovinski fondovi. Središnja država i njeni mirovinski fondovi (HZMO, kapitalni fond) kontroliraju 25,4 posto dionica Podravke, a četiri obvezna mirovinska fonda raspolažu s oko 38 posto dionica.

Najveći udjel ima AZ mirovinski fond, koji drži 12,7 posto dionica, a slijede PBZ CO (10,87 posto), Erste plavi (9,34 posto) i RBA fond (5,27 posto).

Iz odgovora Atlantica, piše tportal, može se zaključiti kako Tedeschi osim zelenog svjetla države očekuje pristanak mirovinaca da mu prepuste dodatnih 25 posto dionica kako bi stekao većinski paket uz obostrano prihvatljivu cijenu.

Kako bi zadržala kontrolni paket, država je lani sudjelovala u dokapitalizaciji Podravke vrijednoj 510 milijuna kuna.

U postupku dokapitalizacije cijena dionice iznosila je 300 kuna, a trenutno se na Zagrebačkoj burzi cijena kreće oko 330 kuna. To znači da državni udjel na tržištu vrijedi oko 600 milijuna kuna, a za preuzimanje većinskog udjela Atlantic bi morao izdvojiti najmanje 1,2 milijarde kuna.

Tedeschi je Podravku prvi put pokušao kupiti prije sedam godina. Koprivnička tvrtka se tada oporavljala od afere Spice, a na njenom čelu su bili ljudi pod utjecajem predsjednika HSS-a, pokojnog Josipa Friščića.

"Tog nekakvog Tedeschija pitam: Gde su ti penezi, gde si to stvoril? Podravka mora ostati Podravcima!", vikao je po stranačkim skupovima šef seljaka. Nakon što je dobio košaricu u Koprivnici Tedeschi je 'peneze' potrošio na slovensku Drogu Kolinsku, zaključuje tportal.

Jutarnji list piše da u Vladi nitko ne želi jasno i nedvosmisleno odgovoriti razmatra li Vlada ozbiljno prodaju državnog udjela u Podravci, a odmah potom, pozivajući se na izvor blizak vrhu Vlade, navode da Podravka jest na listi poduzeća koja se mogu brzo prodati. ali da bi Vladin proces odlučivanja o prodaji državnog udjela u koprivničkoj tvrtki mogao trajati do lipnja.

Još manje se zna o modelu prodaje - hoće li država kroz natječaj tražiti strateškog partnera ili će dionice jednostavno ponuditi na burzi. Kako bilo, prodaja državnog udjela pokrenula bi mehanizam za pokretanje postupka preuzimanja svih dionica jer je riječ o kontrolnom paketu dionica.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram