Zatvori
Podravka zgrada
Foto: David Kundih / WIkimedia Commons
PoslovniPuls
12/10/2023

Evo što je projekt "Zaokret Žita" i zašto je tako bitan za Podravku

Podravka je uspješno privela kraju projekt Zaokret Žita s ciljem restrukturiranja poslovanja i modernizacije proizvodnje. Cijeli Zaokret strateški je usmjeren na pekarstvo i njime su postavljeni još bolji uvjeti za jačanje tržišne pozicije na slovenskom, ali i širenje dostupnosti pekarskih proizvoda Žita na hrvatskom tržištu, navodi se u priopćenju iz Podravke.

Zaokret je proveden kroz ukupno pet stupova unapređenja poslovanja, a to su rast proizvodne efikasnosti i tehnološka modernizacija, aktivno upravljanje portfeljem, pojednostavljenje organizacijske strukture Grupe Žito, restrukturiranje prodajne organizacije i Maloprodaje te standardizacija procesa s procesima Podravke d.d.

Projekt je započeo u siječnju 2022., a ukupno je kroz investicijski ciklus do sada uloženo 8,2 milijuna eura. Do kraja godine bit će uloženo još dodatnih osam milijuna eura, čime ukupna investicija doseže 16,2 milijuna eura, a financirana je sredstvima ostvarenima prodajom nekretnina. Neke od investicija uključuju novu proizvodnu liniju za kruh u Viču, automatizaciju linija u Mariboru te proširenje kapaciteta skladištenja smrznutih proizvoda u Mariboru.

Također, u sklopu restrukturiranja razdvojene su prodajne od proizvodnih funkcija pa je Podravka Ljubljana preuzela sve distributerske poslove na tržištu Slovenije za cjelokupni portfelj segmenta Prehrane, uključujući i pekarski portfelj.

„Projekt Zaokreta Žita iznimno je značajan za povećanje efikasnosti i konkurentnosti u segmentu proizvodnje pekarskih proizvoda. Osim strukture portfelja, tehnološke modernizacije i povećanja efikasnosti, osobito sam zadovoljna što smo način rada i upravljanje procesima uskladili s procesima Grupe Podravka. Žito tako danas posluje kao sastavni dio segmenta Prehrane. Time su postavljeni odlični temelji za daljnji rast pekarstva i prisutnost naših pekarskih proizvoda, kako na slovenskom tako i na hrvatskom tržištu. Zahvaljujem zato svim radnicima i poslovodstvu Žita koji su vrijedno radili da ovaj projekt uspješno privedemo kraju. Također, osobito zahvaljujem radnicima i direktorima Podravke koji pridonijeli uspjehu Zaokreta i harmoniziranju Žita u segment Prehrane“, poručila je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Idući koraci u poslovanju Žita uključuju optimizaciju međuskladišne interne logistike, prodaju neoperativnih nekretnina, dodatno unapređenje korporativne klime, kao i niza drugih aktivnosti usmjerenih dodatnom unapređenju rezultata, stoji u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram