Zatvori
Poslovni Puls
11/08/2015

Njemački znanstvenici ljudsko tijelo žele pretvoriti u smartphone zaslon

Skupina njemačkih znanstvenika osmislila je način na koji se ljudska koža može pretvoriti u zaslon na dodir, uvriježeniji pod nazivom "touch screen"...

Nova tehnologija omogućava ljudima kontrolu njihovih pametnih telefona dodirom tetovaže na njihovim podlakticama.

Znanstvenici s Instituta Max Plank u Njemačkoj osmislili su iSkin, koji se može staviti na prste, podlakticu pa čak i iza uha.

Tanki i fleksibilni senzor zalijepi se za kožu kao privremena tetovaža, a omogućava korisnicima kontrolu pametnih telefona tek dodirom ovih tetovaža, koje, u jednu ruku, pretvaraju ljudsku kožu u divovski zaslon na dodir.

Programer Martin Weigel rekao je kako bi ovaj potez mogao donijeti revoluciju među svjetskim nosivim gadgetima.

"Trenutno dostupna elektronika uglavnom koristi rigidne komponente koje su veoma neudobne za nošenje na tijelu, a isto tako ograničeni su na mjesto nošenja, kao na primjer, zglob ili glavu. No, naš senozor je fleksibilan i rastezljiv stoga može pokriti mnoga mjesta, kao na primjer iza uha ili na podlaktici. Dakle, imamo mnogo više područja od onoga što trenutna elektornika omogućava."

iSkin sustav izrađen je od bio-kompatibilne silikonske gume, stoga senzor može odrediti dodir čak i kad je rastegnut ili prelomljen, za razliku od plazme ili led ekrana.

S korištenjem trenutno dostupnog prototipa, nositelji mogu odgovoriti na dolazeći poziv, svirati muziku te prilagoditi jačinu zvuka na njihovim telefonima jednostavnim dodirom njihove kože. Izumitelji su osmislili i tipkovnicu koja omogućava tipkanje na podlaktici.

Weigel naglašava kako inspiracija za ovaj projekt dolazi iz područja robotike.

"Tehnologija inicijalno potječe iz robotike gdje se koristi kao način da se robotima omogući neka vrsta osjećaja ljudske kože. Međutim, mi smo prvi koji smo htjeli vidjeti kako je možemo koristiti na ljudskom tijelu za kontroliranje mobilnih uređaja; kao vrsta druge kože koja fino prijanja uz tijelo."

Ova tehnologija također se može koristiti za stvaranje, možemo reći, više "humanijih" proteza koje imaju mogućnost osjećaja dodira, pritiska i temperature.

No, Wiegel i njegov tim imaju puno veće planove.

"U tijeku je istraživanje ljudskog tijela kao izvora energije i prikupljanja energije iz tijela, kao na primjer direktno od temperature ili protoka krvi."

Znanstvenici žele pronaći načine za punjenje iSkin senzora energijom koju stvara naše vlastito ljudsko tijelo. Iako možda zvuči poput romana znanstvene fantastike, dan kada će se ljudsko tijelo pretvoriti u trajnu bateriju u pokretu možda i nije tako daleka budućnost.

Izvor: CRI

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram