Zatvori
Programiranje u SAD-u
Foto: Desola Lanre-Ologun / Unsplash
PoslovniPuls
30/04/2024

Visokoobrazovani tehnološki stručnjaci i dalje biraju SAD prije drugih zemalja

Sjedinjene Američke Države su div u globalnoj tehnološkoj industriji i domaće su tržište za neke od poznatih tehnoloških korporacija poput Nvidia-e, OpenAI-a i Googlea. Ta dominacija privukla je vrhunske tehnološke stručnjake, omogućavajući SAD-u da zadrži liderski status u globalnoj tehnološkoj industriji.

Iako su po brojnosti Kanada, Španjolska i Velika Britanija bile najveći globalni poslodavci tehnoloških kadrova u prošloj godini, SAD ostaje prvi izbor za visokokvalificirane radnike, stoji u izvješću HR platforme Deel. SAD su tako zaprimile najviše zahtjeva za vizu u 2023., skočivši 263% u odnosu na 2022. godinu.

Tehnološki stručnjaci iz cijelog svijeta ne čine se obeshrabrenima zbog sve češćih otpuštanja u američkom tehnološkom sektoru, visokih troškova života, pravnih prepreka za imigraciju i potencijalnih političkih nestabilnosti.

Zapravo, O1-A Izvanredna viza bila je najviše tražena internacionalno prošle godine, otkrivaju iz Deel-a. Trogodišnja viza namijenjena je profesionalcima u najboljih 10% njihove branše, nema ograničenje za izdavanje autorizacija koje SAD može izdati, i izuzetno je teško kvalificirati se. Prijavljivači moraju imati tri od osam "izvanrednih sposobnosti", poput primanja nagrade za postignuće, pojavljivanja u glavnim publikacijama, vođenja specijaliziranog panela ili vlasništva međunarodnog priznanja u znanosti, obrazovanju, poslovanju ili sportu.

"Teško je dobiti tu vizu", kaže Masha Sutherlin, direktorica globalnog korporativnog prava i mobilnosti Deel-u. "Morat ćete stvarno pokazati neke ozbiljne rezultate i priznanja."

Predvodnici imaju jedinstvene vještine, izume ili patente ili su dobili financiranje od fondova rizičnog kapitala. Iako prijava za ovu radnu vizu može doći na više od tisuću stranica, još uvijek je visoko tražena. Od 2021. do 2022. godine, zabilježen je porast od 29% u podnesenim zahtjevima za O-1A i 25% više odobrenja, pri čemu su se oba broja usporila na otprilike 5% povećanja između 2022. i 2023. Iako Izvanredna viza ostaje popularna, njezini strogi zahtjevi i težak proces također ograničavaju tko može aplicirati za nju.

Međunarodni tehnološki radnici također traže druge vrste američkih viza, poput EB-1A Einsteinske vize, zasluge temeljene na zaposlenju, i najpopularije H1-B vize. Međutim, broj odobrenja ne prati potražnju. EB-1A je imao najveći postotak povećanja zahtjeva, a konkurencija za H1-B vize toliko je žestoka da sada djeluje kao lutrija.

Visoka potražnja za američkim radnim vizama nije veliko iznenađenje: na američke tvrtke prošle je godine otišlo čak 43% globalnog financiranja startupa, a iskusni softverski inženjeri mogu zarađivati ​​i do 208.000 dolara godišnje, stoji u izvješću iz Deel-a. Pristup vrhunskim školama poput Carnegie Mellona, Sveučilišta Stanford i MIT-a također pruža mogućnosti za osobni rast i izgradnju karijere.

Ipak, i druge zemlje se sve češće pojavljuju kao žestoki konkurenti za tehnološke talente, zemlje poput Estonije, Francuske i Španjolske. Kanada je prošle godine bila treći najveći regruter tehnoloških kadrova u svojetu, a jedan od razloga za to jest što je Kanada privukla one koji su dobili odbijenice za američke radne vize.

"SAD je uvijek bio lider, ali i to se mijenja", kaže Sutherlin, dodajući da su zemlje bez snažne tehnološke industrije "vrlo su zainteresirane za privlačenje osnivača, a zatim razvijanje tehnološkog ekosustava."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram