Zatvori
Rad na daljinu
Foto: Microsoft / Unsplash
PoslovniPuls
05/07/2024

Krah sna o radu od kuće: Pada dostupnost poslova na daljinu u SAD-u

Rad na daljinu je doživio procvat tijekom pandemije koronavirusa. Američki zaposlenici su u prosjeku radili od kuće 2,4 dana mjesečno u 2019. godini, što je naraslo na 5,8 dana u 2020. i palo na 3,8 dana u 2023., pokazuju podaci Gallupa.

Mnoge velike tvrtke su se nakon pandemije počele vraćati na rad u uredu, zahtijevajući od zaposlenika da provedu barem nekoliko dana u uredu, uključujući Apple, Amazon, Meta-u, Goldman Sachs i JPMorgan Chase.

Međutim, neke tvrtke su prihvatile rad na daljinu, poput Yelpa, koji je najavio zatvaranje nekoliko svojih uredskih lokacija. Američki predsjednik Joe Biden već godinama poziva na povratak radu u uredu, uključujući i u saveznoj vladi, najvećem poslodavcu u zemlji.

Pozvao je zaposlenike da se vrate u urede tijekom svog govora o stanju nacije početkom 2022., Bijela kuća je u travnju 2023. naložila saveznim agencijama da povećaju rad u uredu, a Bijela kuća je u kolovozu 2023. rekla članovima kabineta da je povratak radu u uredu "kritičan" za radnu kulturu i postizanje rezultata, piše Forbes.

Jedan od razloga za manjak novih poslova na daljinu jesu i brojna otpuštanja u američkom tehnološkom sektoru koja su pogodila savezne države poput Kalifornije. Od početka godine u tamošnjim tehnološkim tvrtkama oko 60.000 ljudi je dobilo otkaz.

Prema podacima Morning Consulta, nakon kraja pandemije koronavirusa čak 85 posto oglašenih tehnološki poslova bilo je na daljinu ili u hibridnom radu koji uključuje i dolazak u fizičku uredsku lokaciju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram