Zatvori
Robot u uredu - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
25/06/2024

Korporativna Amerika ubrzano usvaja AI tehnologije

Prema anketi financijskih direktora (CFO) objavljenoj u četvrtak, više od polovice (61%) velikih američkih tvrtki planira koristiti umjetnu inteligenciju unutar sljedeće godine za automatizaciju zadataka koje su prethodno obavljali zaposlenici.

Ti zadaci uključuju sve, od plaćanja dobavljačima i izrade računa do financijskog izvještavanja, pokazuje istraživanje koje su zajednički proveli Duke University i Federalne rezerve Atlante i Richmonda, prenosi CNN.

"Ne možete voditi inovativnu tvrtku bez ozbiljnog razmatranja ovih tehnologija. Riskirate da budete ostavljeni iza," rekao je John Graham, profesor financija na Dukeu i akademski direktor istraživanja.

Anketirani financijski direktori otkrivaju kako koriste automatizaciju za povećanje kvalitete proizvoda (58% tvrtki); proizvodnje (49%), smanjenje troškova rada (47%) i zamjenu radnika (33%).

Reid Hoffman, milijarder investitor i suosnivač LinkedIn-a, rekao je u razgovoru za CNN kako će AI vjerojatno ugastiti neka radna mjesta, ali ne u neposrednoj budućnosti.

"Godine, a ne desetljeća, ali godine, a ne mjeseci," rekao je Hoffman, referirajući se na vrijeme kada će AI zamijeniti pojedine zaposlenike u tvrtkama. "Vjerujem da ćemo za tri do pet godina svi imati neku vrstu kopilota koji će nam pomoći u svemu, od kuhanja večere… do obavljanja posla i pisanja itd."

"To je transformacija tržišta rada. Određena radna mjesta će zasigurno zamijeniti ljudi koji koriste AI."

"Došlo je do jako brzog usvajanja umjetne inteligencije," rekao je Graham. "Nadam se da se to radi s dozom opreza. Bit će situacija u kojima će tvrtke imati neugodnosti s proizvodima ili će doći do problema u opskrbnom lancu jer se sve kretalo malo prebrzo."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram