Zatvori
Tesla punionica
Foto: Bram Van Oost / Unsplash
PoslovniPuls
02/05/2024

Val otpuštanja u Tesli se nastavlja: Odustaje li Musk od Supercharger punionica?

U pokušaju obuzdavanja kompanijinih troškova, Elon Musk otpustio je cijeli Teslin tim koji je razvijao mrežu Supercharger punjača. Vijest je zatekla ne samo zaposlenike Tesle i analitičare, već i druge autokompanije koje su pripremale svoje automobile prilagoditi korištenju Tesla Supercharger punionica.

Za sada, General Motors, Ford i drugi proizvođači automobila koji su prošle godine sklopili ugovore kako bi svojim kupcima omogućili pristup Teslinoj mreži punjača, kažu da ne mijenjaju poslovne planove, piše Reuters.

Musk je na društvenoj mreži X (bivši Twitter) napisao kako tvrtka i dalje planira proširiti Supercharger mrežu, "samo sporijim tempom za nove lokacije i s većim fokusom na 100% dostupnosti i proširenje postojećih lokacija".

Andres Pinter, CEO tvrtke Bullet EV Charging Solutions, Teslin dobavljač, rekao je: "Kao izvođači radova za Supercharger mrežu, moj je tim jutros dobio dobar udarac u stražnjicu."

"Tesla je već dobila novac u sklopu saveznog programa NEVI", rekao je, aludirajući na američki Nacionalni program financiranja infrastrukture električnih vozila kako bi se saveznim državama omogućilo postavljanje punionica za punjenje električnih automobila. "Nema šanse da gospodin Musk odustane od praktički besplatnog novca. Moguće je kako će Musk ponovno uspostaviti tim za punjenje EV-a na veći, žešći, više Muskov način", rekao je Pinter.

"U ovim otpuštanjima u Tesli, ništa nije isključeno", rekao je analitičar Wedbush Securities, Dan Ives. "Musk pokušava poslati signal kako dolaze teške odluke koje Tesla mora donijeti. To pokazuje ozbiljnu usredotočenost na troškove."

Podsjetimo, Tesla je prošlog tjedna prijavila nižu kvartalne dobiti i svoj prvi kvartalni pad prihoda od 2021. Iako su dionice Tesle porasle proteklog tjedna, od početka godine bilježe pad od oko 26 posto.

S padom prodaje električnih automobila i sve većim pritiskom na profitne marže, Musk bi mogao smanjiti troškove mreže Supercharger kako bi sačuvao gotovinu za druge projekte s većim potencijalom rasta, rekli su analitičari.

"Tesla traži priliku da prilagodi svoje (troškove kapitala) i operativne troškove tijekom sljedećih nekoliko godina jer tvrtka prolazi kroz sporiju fazu rasta", rekao je analitičar Morningstara Seth Goldstein.

"Moj je dojam da sada kada je industrija prihvatila NACS standard, on vidi Supercharging manje kao strateški rov, a više kao izvor troškova", rekao je KC Boyce, potpredsjednik tvrtke za analitiku podataka Escalent.

Tesla Supercharger mreža punionica mogla bi imati značajnu vrijednost ako bi je Musk želio prodati, piše Reuters. Konkurentske mreže punionica u SAD-u suočile su se s problemima pouzdanosti i nemaju izvrsne lokacije koje je Tesla osigurao.

Sedam velikih proizvođača automobila, uključujući Mercedes, GM, Stellantis, Honda, BMW i Hyundai-Kia prošle su godine osnovali zajedničko poduzeće pod nazivom Ionna kako bi razvili brzo punjenje mrežu koja će konkurirati Tesla Supercharger mreži, podsjeća Reuters.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram