Zatvori
Poslovni Puls
07/05/2015

Kineski ulagači sve više ulažu u filmsku industriju

Na petom Međunarodnom filmskom festivalu u Pekingu (MFFP) je potpisano 35 projekata u vrijednosti od 2,2 milijarde dolara...

U svjetlu velike potražnje i dobrog profita, financijske tvrtke se brzo adaptiraju.

Šangajska tvrtka Sova Capital se prije fokusirala na na financiranje privatnih dionica, no od 2012. se okrenula filmskoj industriji. Potpredsjednik He Xiaoqu objašnjava izazove s kojima se tvrtka morala suočiti nakon strateškog preokreta.

"Financiranje je dio filmske industrije. Veliki broj studija u Hollywoodu također ima financijske i investicijske sposobnosti. No, kineska filmska industrija je rudimentarna, malena je i postoje mnoge nepravilnosti koje onemogućuju ulazak financijskog kapitala.".

Tvrtka Film finances je najveći svjetski lider u tom polju. Ova američka tvrtka je osnovana 1950. te nudi osiguranje za ulagače da će producenti završiti i dostaviti film u distribuciju, a posljednji projekt im je bila špijunska komedija "Kingsman: Tajna služba".

April Ye, izvršna direktorica kineskog kulturnog servisa tvrtke Film Finances, tvrdi kako se tvrtka također mora prilagođavati tijekom predstavljanja svojih usluga u Kini.

"Sve ovdje se tek odnedavno počinje industrijalizirati. Filmska industrija i ljudi koji su zainteresirani za snimanje filmova su novi, a veliki broj njih je izvan industrije.".

Proširenje poslovanja na stranom teritoriju može biti obeshrabrujuće, ali ponekad je potreban samo pouzdan partner. Kanadsko-američka tvrtka Lionsgate i kineski Hunan TV & Broadcast su u ožujku 2015. najavili sporazum o financiranju i distribuciji filmova. Bennet Pozil, zamjenik izvršnog predsjednika u East West Bank koji je radio na sporazumu, istaknuo je koristi za obje strane.

"Hunan može učiti od Lionsgatea u smislu onoga što Lionsgate radi u međunarodnim vodama, kako rade filmove na engleskom jeziku, kako ih eksploatiraju - međunarodna prodaja, domaća distribucija na tržištu SAD-a; Lionsgate će moći od Hunan Broadcastinga i TIK Filmsa naučiti kako stvarati filmove i serije u Kini, kako ih učiniti uspješnima, kako ih distribuirati u kinima, kako ih prikazivati preko satelita ili putem interneta.".

Sa sve većim brojem domaćih i stranih igrača koji se uključuju u poslovanje, izgleda kako postoje brojne mogućnosti za kineske redatelje. No, mladi redatelj Jiang Jun vjeruje kako bi filmaši još uvijek trebali biti usredotočeni na svoje vlastite projekte.

"Filmaši iznad svega trebaju pomoći sebi. Gotovo ne košta ništa napisati stvarno dobru priču, a stvaranje dobrih priča je ono što filmašima pomaže u daljnjoj karijeri.", prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram