Zatvori
Crveno svjetlo na semaforu u Kini
Foto: Jimmy Jin / Unsplash
PoslovniPuls
29/03/2024

Ray Dalio: Kina ne stoji dobro i predstoji joj "stogodišnja oluja"

Legendarni hedge fond manager i investitor Ray Dalio tvrdi kako Kini predstoje veliki ekonomski i geopolitički izazovi koji imaju potencijal stvaranja "stogodišnje oluje".

U objavi na LinkedInu, Dalio je naveo pet glavnih sila koje stvaraju problem za kinesko vodstvo u Pekingu, koji se, kako on kaže, nakupljaju posljednjih četiri desetljeća.

"Kada postoji puno duga i velike razlike u bogatstvu dok postoje veliki domaći i međunarodni sukobi moći i/ili velike poremećaje u prirodi (poput suša, poplava i pandemija, kojima je Kina posebno sklona) i velike promjene u tehnologiji, povećava se vjerojatnost 'oluje koja će trajati sto godina'", napisao je Dalio. "To je trenutna situacija u Kini."

Dalio na prvom mjestu ističe problem duga. Kina već nekoliko godina muči muku s krizom u nekretninskom sektoru koja je paralizirala tamošnju ekonomiju, jer su cijene nekretnina, cijene imovine i zaposlenost u silaznom spiralnom kretanju. Osim toga, Kina ima i sve starije stanovništvo što opterećuje financijski sustav, posebno pod naslijeđem politike jednog djeteta. Ti trendovi depresiraju ekonomsku aktivnost, cijene i psihologiju, navodi Dalio.

Zatim postoji i rastući unutarnji jaz u bogatstvu koji je potaknuo kinesko političko vodstvo da se zauzme za "opći prosperitet", rekao je Dalio. Promjena fokusa politike izaziva strah, napisao je, što dodatno kvari raspoloženje u Kini.

Sljedeće su sve napetiji odnosi s SAD-om. Sukob moći između dvije zemlje prelio se u sentiment investitora, odvraćajući novac od Kine. Poslovni subjekti su također postali žrtve, pokušavajući umiriti SAD.

"U trgovini i tokovima kapitala razvila se igra mačke i miša koja je natjerala tvrtke i ljude da se presele u neutralne zemlje i pokušaju djelovati kao da nisu kineski ili nisu simpatizeri Kine, toliko da Kinezi imaju problema da druge zemlje i tvrtke prihvate njihovo prisustvo i ulaganja", napisao je Dalio.

Potaknuta tim sukobom, Kina je također usred tehnološkog rata s SAD-om, napisao je Dalio. Obje zemlje ulažu novac u napredne tehnologije poput umjetne inteligencije i kvantnog računalstva računalstva, svaka pokušavajući preteći ovu drugu

Na kraju, postoje rizici klimatskih promjena, s posljedicama koje mogu poplava do suša do pandemija, koje će sve koštati mnogo.

"Okolnosti i raspoloženje u Kini nedvojbeno su se promijenili i postali su prijeteći", rekao je Dalio.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram