Zatvori
Foto: Jannis Lucas / Unsplash
PoslovniPuls
10/07/2024

Porsche ima velike probleme u Kini

Njemački proizvođač sportskih automobila Porsche suočava se sa značajnim izazovima na kineskom tržištu, s obzirom na smanjenje isporuka u prvoj polovici godine usred pojačanih trgovinskih napetosti između Europske unije i Kine. Kompanija je od siječnja do lipnja tako isporučila ukupno 155.945 vozila širom svijeta, što predstavlja pad od sedam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Isporuke u Kinu pale su za čak 33 posto.

Ovaj oštar pad isporuka podudara se s eskalacijom trgovinskih napetosti između EU-a i Kine. Europska komisija pokrenula je niz istraga o kineskom uvozu zbog državnih subvencija koja kineskim tvrtkama daju prednost u odnosu na europsku konkurenciju. Prošle jeseni odlučeno je istražiti i moguće subvencije proizvođačima električnih automobila.

Najava dodatnih carina na uvoz izazvala je val kritika među njemačkim proizvođačima automobila. Generalni direktor BMW-a, Oliver Zipse, upozorio je kako bi “protekcionizam mogao pokrenuti spiralu novih uvoznih nameta i izolacije”, zaključivši da “Europska komisija šteti europskim tvrtkama i europskim interesima”.

Unatoč kritikama, Europska komisija je početkom mjeseca uvela preliminarne dodatne carine, koje se kreću od 17 do 38 posto, zbog “nepoštenih subvencija”, dok je Peking naznačio kako bi mogao odgovoriti podizanjem carina na uvoz benzinaca iz EU-a s motorom zapremnine veće od 2,5 litara.

Analitičari upozoravaju kako bi ovakav odgovor Pekinga najviše pogodio njemačke proizvođače automobila, posebno Porsche, s obzirom na to da većinu svojih vozila proizvodi u Njemačkoj i izvozi ih u Kinu, koja čini četvrtinu njegove globalne prodaje.

Prošle godine, Porsche je isporučio 79.283 vozila kupcima u Kini, što je pad od 15 posto u odnosu na 2022. godinu. U prvom kvartalu ove godine, prodaja je pala za 24 posto, dijelom zbog slabljenja potrošnje u Kini.

Porsche je zabilježio pad isporuka i na sjevernoameričkom tržištu, gdje je isporučio ukupno 39.558 vozila, što je pad od šest posto u odnosu na prošlu godinu.

Pad prodaje u Kini i Sjevernoj Americi nadmašio je poboljšane rezultate u Europi, gdje je kompanija isporučila 38.611 vozila, što je povećanje od šest posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na domaćem njemačkom tržištu, isporuke su porasle za 22 posto.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram