Zatvori
Kina uzvraća udarac - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
25/03/2024

Kina uzvraća udarac: Intel i AMD ubuduće neće u državna računala

Kina je uvela smjernice za postupno ukidanje američkih mikroprocesora tvrtki Intel i AMD s računala i servera u državnom sektoru, izvijestio je Financial Times u nedjelju.

Smjernice nabave također ciljaju na marginalizaciju Microsoftovog operativnog sustava Windows i softvera za baze podataka u vlasništvu inozemnih kompanija, naravno u korist domaćih, kineskih, dobavljača softvera, navodi FT. Državne agencije iznad razina općina dobile su upute da uključe kriterije koji zahtijevaju "sigurne i pouzdane" procesore i operativne sustave prilikom obavljanja nabave, navodi se.

Ministarstvo industrije Kine krajem prosinca izdalo je izjavu s tri odvojena popisa CPU-ova, operativnih sustava i centraliziranih baza podataka smatranih "sigurnima i pouzdanima" tijekom tri godine nakon datuma objavljivanja, a svi od kineskih tvrtki i dobavljača, pokazale su provjere Reutersa.

Odgovor Kine je očekivan nakon što SAD nastoji povećati domaću proizvodnju poluvodiča i smanjiti ovisnost o Kini i Tajvanu uz Zakon o čipovima i znanosti iz 2022. , a koji je donijela aktualna administracija Joe-a Bidena. Namijenjen je jačanju američke proizvodnje poluvodiča i sadrži financijsku pomoć za domaću proizvodnju s potporama za proizvodnju naprednih čipova za umjetnu inteligenciju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram