Zatvori
Tvornica
Foto: Ant Rozetsky / Unsplash
PoslovniPuls
06/05/2024

Loše vijesti: Pad industrijske proizvodnje u ožujku iznosio čak 5 posto

Godišnji pad obujma industrijske proizvodnje nastavljen je u ožujku.

Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%. U odnosu na veljaču prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam industrijske proizvodnje zabilježio je pozitivnu stopu odnosno bio je viši 1,4%, javljaju RBA analitičari.

Rast na mjesečnoj razini pridonio je blagom usporavanju godišnje stope pada obujma industrijske proizvodnje. U odnosu na ožujak 2023. pad je zabilježen u svim kategorijama GIG-a izuzev Netrajnih proizvoda za široku potrošnju gdje je u ožujku godišnja stopa iznosila skromnih 0,8%.

Pokazatelji za ožujak zaokružili su statistiku za treće tromjesečje. U odnosu na razdoblje siječanj-ožujak 2023. obujam industrijske proizvodnje niži je za 4,1% (kalendarski prilagođeni indeksi). Pri tome je pad zabilježen u svim kategorijama GIG-a izuzev Netrajnih proizvoda za široku potrošnju kod kojih je godišnja stopa rasta u prvom tromjesečju iznosio 4,4% pri čemu pozitivne godišnje promjene traju od rujna 2023. U kategoriji Trajnih dobara za osobnu potrošnju pad je iznosio 19,9%, a negativne godišnje promjene traju kontinuirano od rujna 2022. dok je uz kolebljivu kategoriju Energije (-15,4% u prvom tromjesečju 2024.) kod Kapitalnih proizvoda zabilježen pad za 10,1%. U prerađivačkoj industriji godišnji pad je u razdoblju siječanj-ožujak iznosio 2,1%.

Negativna kretanja i slabost industrijske proizvodnje, koja nisu prisutna samo u Hrvatskoj već i u EU, te obilježavaju kretanje u posljednje dvije godine nastavljena su tako i na početku ove godine. Navedeno upućuje kako će prerađivačka industrija negativno pridonijeti kretanju BDV-a u prvom tromjesečju 2024.

"U nastavku godine očekivani blagi oporavak inozemne potražnje, uz izostanak šokova na svjetskim robnim tržištima trebao bi donijeti poticaj za postepen i umjeren oporavak industrijske proizvodnje. Iako očekujemo skromnu pozitivnu godišnju stopu rasta industrijske proizvodnje u ovoj godini, u našim očekivanjima prevladavaju negativni rizici koji su raznoliki i značajni, a osim potencijalnih novih geopolitičkih šokova, u iste se može ubrojiti dugotrajnost restriktivne monetarne politike koja će zasigurno ograničavati planiranu proizvodnju i investicijske aktivnosti odnosno potražnju u gospodarstvima koji su naši najvažniji trgovinski partneri", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram