Zatvori
Tvornica
Foto: Ant Rozetsky / Unsplash
PoslovniPuls
01/04/2024

DZS: Industrijska proizvodnja bilježi ozbiljan pad na godišnjoj razini

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u veljači u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,7%. U odnosu na siječanj prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam industrijske proizvodnje niži je 4,6%.

Promatrano na mjesečnoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), negativna promjena ostvarena je u veljači u svim kategorijama, kod Intermedijarnih dobara (-2,7%), Energije (-5,6%), Kapitalnih proizvoda (-9,8%), Trajnih proizvoda za široku potrošnju (-3,3%) i Netrajnih proizvoda za široku potrošnju (-1,2%), prenose RBA analitičari.

Izražena negativna stopa na mjesečnoj razini pridonijela je ubrzanju godišnje stope pada obujma industrijske proizvodnje. U odnosu na veljaču 2023. pad je zabilježen u svim kategorijama GIG-a izuzev Netrajnih proizvoda za široku potrošnju gdje je u veljači godišnja stopa iznosila 5,4%, a pozitivne promjene traju od rujna 2023. U kategoriji Trajnih dobara za osobnu potrošnju (-16,2% u veljači) negativne godišnje promjene traju kontinuirano od rujna 2022. dok je uz kolebljivu kategoriju Energije (-18,7% u veljači) pad kod Kapitalnih proizvoda zabilježen treći mjesec za redom (-16,7%). U prerađivačkoj industriji godišnji pad je u veljači iznosio 1,9% (-2,5% u odnosu na siječanj).

"Potisnute aktivnosti u industriji koje obilježavaju kretanje u posljednje dvije godine nastavljaju se i na početku ove godine. Posljedica je to niza čimbenika koje su pogodile važne hrvatske trgovačke partnere, posebice njemačko izvozno i industrijski orijentirano gospodarstvo te se neizbježno prelijevaju i na domaće tržište", stoji u komentaru RBA analitičara.

"Očekivani blagi oporavak inozemne potražnje uz izostanak šokova na svjetskim robnim tržištima trebao bi donijeti poticaj za postepen i umjeren oporavak industrijske proizvodnje u ovoj godini. Uz učinak baznog razdoblja navedeno bi trebalo, prema našim očekivanjima, rezultirati skromnom pozitivnom stopom rasta obujma industrijske proizvodnje na razini cijele 2024. Međutim rizici za navedeno ostvarenje su raznoliki i značajni, a osim potencijalnih novih geopolitičkih šokova, u iste se može ubrojiti dugotrajnost restriktivne monetarne politike koja će zasigurno ograničavati planiranu proizvodnju i investicijske aktivnosti odnosno potražnju u gospodarstvima koji su naši najvažniji trgovinski partneri. Uz navedeno, prilagodba uslijed energetske tranzicije i postepeno restrukturiranje globalnih dobavnih lanaca zbog ranjivosti koje su se pokazale tijekom pandemije i/ili geopolitičkih trendova, također će imati određen utjecaj na industrijske aktivnosti", navode RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram