Zatvori
Poslovni Puls
25/02/2015

Pad proizvođačkih cijena potvrdio deprecijacijske pritiske

Nakon razmjerno snažnog pada indeksa potrošačkih cijena (-0,9% godišnje u siječnju) potvrda nastavka deprecijacijskih pritisaka došla je i od ponovnog pada proizvođačkih cijena. Naime, u siječnju su, prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene za ukupno tržište zabilježile pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Tako su proizvođačke cijene s padom od 5,6% na godišnjoj razini nastavile s negativnim stopama koje traju još od svibnja 2013...

U odnosu na prosinac 2014. cijene za ukupno tržište su također zabilježile pad i to od 2,4%. Pri tome je pad cijena na ukupnom tržištu podržan nižim cijenama i na nedomaćem i na domaćem tržištu. Naime, cijene industrijskih proizvoda koje su prodali proizvođači na nedomaćemu (nehrvatskom) tržištu niže su za 5,5% godišnje odnosno 2,5% mjesečno dok su cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zabilježile pad od 5,6% godišnje (-2,3% mjesečno). Pri tome je stopa pada proizvođačkih cijena na domaćem tržištu najviša u posljednjih više od dvadeset godina.

Značajan doprinos padu cijena na domaćem tržištu i na mjesečnoj i na godišnjoj razini došao je od pada cijene energije koje su na godišnjoj razini niže za 13,4% dok su u odnosu na prosinac 2014. niže za 5,8%. Stoga, isključimo li cijene energije tada su u siječnju 2015. u usporedbi s prosincem 2014. proizvođačke cijene industrijskih proizvoda niže za 0,2%, a u usporedbi sa siječnjem 2014. niže su za 0,9%.

Promatrano prema NKD-u sve kategorije, izuzev opskrbe vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša (+19,5% godišnje), bilježe pad cijena na godišnjoj razini. Tako su cijene rudarstva i vađenja niže za 3,8%, prerađivačke industrije za 7,6% te opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija za 0,1% godišnje.

"Podrška deprecijacijskim pritiscima na domaćem tržištu i u ovoj godini će dolaziti od oslabljene domaće potražnje, izostanka pritisaka s inozemnih robnih tržišta te zamjetno nižih cijena sirove nafte", objavili su analitičari RBA.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram