Zatvori
Tvornica
Foto: Clayton Cardinalli / Unsplash
PoslovniPuls
11/12/2023

Već drugi mjesec zaredom padaju proizvođačke cijene

Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom su zabilježile pad na godišnjoj razini drugi mjesec zaredom, prenose RBA analitičari.

Godišnji pad cijena industrijskih proizvoda na domaćem tržištu iznosio je u studenom 1,4%, što je najveće smanjenje u posljednje tri godine. Intenzitet smanjenja promatranih cijena na razini industrije najvećim je dijelom posljedica učinka baznog razdoblja. Posebice je to primjetno kod cijena energije gdje se utjecaj visoke osnovice (+60,5% godišnje u studenom 2022.) prelio i na godišnju promjenu u studenom ove godine (-7,6%, najveći pad od rujna 2020.). Navedeno je omogućeno postepenom normalizacijom cijena energije na svjetskom tržištu krajem prošle te tijekom cijele ove godine. Intenzivniji pad proizvođačkih cijena ograničile su ostale kategorije proizvoda (proizvodi za široku potrošnju), gdje se indirektni utjecaj viših cijena energije dogodio s određenim vremenskim odmakom. Stoga su isključujući cijene energije proizvođačke cijene na domaćem tržištu porasle za 1,9% na godišnjoj razini. Na mjesečnoj razini, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu više su za 0,1%, a isključujući energiju, niže za 0,2%.

Ipak, u svim kategorijama GiG-a primjetno je postepeno popuštanje cjenovnih pritisaka. Nakon što je godišnji rast cijena Intermedijarnih proizvoda usporavao do rujna jedanaest mjeseci zaredom, u listopadu i studenom je zabilježen pad cijena za 0,4% godišnje. Prva su to godišnja smanjenja cijena u promatranoj kategoriji od studenog 2020. U odnosu na listopad, cijene intermedijarnih proizvoda pale su za 0,1%. Pad na godišnjoj i mjesečnoj razini zabilježen je i u cijenama Kapitalnih proizvoda, odnosno na godišnjoj razini pad je iznosio 1,9%, a na mjesečnoj za 0,6%. Rast cijena u Netrajnim proizvodima za široku potrošnju nastavio je usporavati jedanaesti mjesec zaredom na godišnjoj razini uz stopu rasta od 4,5% godišnje (-0,3% mjesečno). S druge strane, zadržana je dinamika godišnjeg rasta cijena Trajnih proizvoda za široku potrošnju kao i u listopadu, odnosno cijene su u studenom više za 2,8% godišnje (zadržale stabilnost na mjesečnoj razini). Cijene u Energiji bile su više za 0,9% mjesečno.

"Niže cijene energenata i prehrambenih sirovina na svjetskom tržištu u odnosu na ista razdoblja prethodne godine odražavaju se na uvozne i domaće proizvođačke cijene. Osim iščezavanja indirektnog utjecaja viših cijena energije, blažim cjenovnim pritiscima u ostalim kategorijama GIG-a pridonosi normalizacija globalnih dobavnih lanaca, što se zrcali u dostupnosti i bržoj nabavi intermedijarnih dobara u proizvodnji. Niže cijene u kategoriji intermedijarnih dobara, koje ocrtavaju cjenovne pritiske u ranijim fazama proizvodnje, mogle bi se postepeno prelijevati i na ostale kategorije proizvoda. Osim toga, posljednjih nekoliko mjeseci primjetno je i uspostavljanje stabilnosti cijena u dobrima za široku potrošnju. Prisutna slabost inozemne potražnje jedan je od čimbenika koji će ograničavati daljnji rast cijena industrijskih proizvoda. Ovisno o dugotrajnosti njezine prigušenosti i intenzitetu oporavka, posljedično više zalihe proizvoda na skladištima mogle bi djelovati i u smjeru nižih cijena kod proizvođača", stoji u komentaru RBA analitičara.

Prema NKD-u, najizraženiji rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu na godišnjoj razini zabilježen je u Rudarstvu i vađenju, za 4,4% godišnje. Na mjesečnoj razini, rast je iznosio 8,3%, potaknut višim cijenama u Vađenju sirove nafte i prirodnog plina (+15,8%). Povećanje cijena na godišnjoj razini zabilježeno je još u kategoriji Opskrba vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša (0,4% godišnje, na mjesečnoj razini zadržale stabilnost). S druge strane, pad u odnosu na studeni 2022. bilježi Prerađivačka industrija (-1,0%) i Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (-2,8%). Unutar Prerađivačke industrije godišnji pad cijena evidentiran je u 11 od 24 kategorije, a najistaknutiji je zabilježen u Proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-24,2%).

Promatramo li proizvođačke cijene ukupno, pad u odnosu na studeni 2022. iznosio je 1,3% (zadržale stabilnost na mjesečnoj razini). Skromnije smanjenje ukupnih cijena na godišnjoj razini posljedica je nešto blažeg godišnjeg pada cijena industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu (-1,1%). U odnosu na listopad, cijene na nedomaćem tržištu niže su za 0,1%, prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram