Zatvori
Radnik u tvornici
Foto: Sam Moghadam Khamseh / Unsplash
PoslovniPuls
17/06/2024

Proizvođačke cijene i dalje padaju, evo što je razlog...

Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju su zabilježile pad na godišnjoj razini, sedmi u posljednjih osam mjeseci.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pad cijena industrijskih proizvoda na domaćem tržištu iznosio je 4,6%, što je najsnažnije smanjenje promatranih cijena od svibnja 2020. Pad na godišnjoj razini tijekom prvog tromjesečja bio je dobrim dijelom rezultat učinka baznog razdoblja kod cijena energije, dok su tijekom travnja i svibnja ukupan pad generirala relativno snažna smanjenja cijena u Energiji na mjesečnoj razini (u svibnju -8,1% mjesečno, -6,4% godišnje). Isključujući cijene energije, promatrane proizvođačke cijene više su za 0,7% u odnosu na svibanj 2023., dok su u odnosu na prethodni mjesec zadržale stabilnost, prenose RBA analitičari.

Pad u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zabilježile su i cijene Intermedijarnih proizvoda i Kapitalnih proizvoda (za 0,1% odnosno 1,5% godišnje). Na mjesečnoj razini cijene intermedijarnih proizvoda porasle su za 0,1%, dok su cijene Kapitalnih proizvoda pale za 0,2%. Nastavak rasta na godišnjoj razini bilježe cijene u Netrajnim i Trajnim dobrima za široku potrošnju (+1,8% odnosno +0,8%). U odnosu na prethodni mjesec pad kod Netrajnih potrošačkih dobara iznosio je 0,1%, kao i u Trajnim proizvodima za široku potrošnju. U odnosu na travanj 2024. proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zabilježile su pad za 4,1%, kao posljedica nižih cijena energije.

Kao posljedica učinka baznog razdoblja, ali i stabilizacije tekućih kretanja, na godišnjoj su razini cijene intermedijarnih proizvoda zabilježile pad osmi mjesec zaredom. Od listopada 2023. godišnji pad cijena bilježe i Kapitalni proizvodi.

"Relativna stabilnost cijena dobara bitnih za proces proizvodnje i dostupnost istih bi, uz nepromijenjene uvjete, trebale nastaviti stabilizirati i proizvođačke cijene proizvoda za široku potrošnju, što je već neko vrijeme primjetno na mjesečnim promjenama. Vrijedi spomenuti da uslijed kolebljivosti mjesečnih promjena tijekom prošle godine (prvenstveno u cijenama energije), bazni učinci će i u nastavku 2024. imati određenu ulogu u godišnjim promjenama proizvođačkih cijena", stoji u komentaru RBA analitičara.

"Ovdje ne treba zanemariti ni još uvijek prisutne rizike koji bi mogli utjecati i na tekuće promjene cijena. Kolebljivost promatranih cijena i dalje bi mogla prouzrokovati, primjerice, daljnja eskalacija aktualnih sukoba u regijama važnim za opskrbu hranom i energijom. Mogući poremećaji dobavnih lanaca uslijed aktualne ekonomske fragmentacije odnosno nametanje određenih trgovinskih barijera i posljedična nedostupnost ili poskupljenje određenih sirovina i proizvoda mogli bi povećavati troškove proizvodnog sektora, što može zadržavati inflatorne pritiske u pojedinim kategorijama na povišenim razinama", komentiraju RBA analitičari.

U odnosu na travanj 2023. proizvođačke cijene ukupno bile su niže u prosjeku za 3,3%, dok su na mjesečnoj razini niže za 2,7%. U skladu je to s nešto skromnijim godišnjim padom cijena industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu koji je iznosio 0,5%, dok je na mjesečnoj razini zabilježen pad za 0,3%.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram