Zatvori
Tvornica
Foto: Simon Kadula / Unsplash
PoslovniPuls
12/04/2024

Ožujak donio pad proizvođačkih cijena na godišnjoj razini

Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku su zabilježile pad na godišnjoj razini, peti u posljednjih šest mjeseci, prenose RBA analitičari.

Godišnji pad cijena industrijskih proizvoda na domaćem tržištu iznosio je 2,1%. Pad na godišnjoj razini tijekom prvog tromjesečja bio je dobrim dijelom rezultat učinka baznog razdoblja kod cijena energije, koje su u siječnju zabilježile smanjenje za 3,3%, u veljači za 5,7%, a u ožujku 6,4% na godišnjoj razini. U odnosu na veljaču, cijene u Energiji niže su za 0,1%. Isključujući cijene energije, promatrane proizvođačke cijene više su za 0,7% u odnosu na ožujak 2023. (+0,5% na mjesečnoj razini).

Pad u odnosu isto razdoblje 2023. zabilježile su i cijene Intermedijarnih proizvoda i Kapitalnih proizvoda (za 1,2% odnosno 1,8% godišnje). Na mjesečnoj razini cijene intermedijarnih proizvoda porasle su za 0,5%, a cijene Kapitalnih proizvoda za 0,4%. U suprotnom smjeru na godišnjoj razini djelovale su cijene u Netrajnim dobrima za široku potrošnju, čiji je godišnji rast iznosio 2,8%. U odnosu na prethodni mjesec rast promatrane kategorije je iznosio 0,5%. Rast na godišnjoj razini ostvarile su i cijene Trajnih proizvoda za široku potrošnju sa stopom rasta od 0,9%, čime je zabilježeno ubrzanje. Iste su u odnosu na veljaču 2024. porasle za 0,8%. U odnosu na veljaču 2024. proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu porasle su za 0,2%.

Kao posljedica učinka baznog razdoblja, ali i stabilizacije tekućih kretanja, na godišnjoj su razini cijene intermedijarnih proizvoda zabilježile pad šesti mjesec zaredom. Od listopada 2023. godišnji pad cijena bilježe i Kapitalni proizvodi.

"Niže cijene dobara bitnih za proces proizvodnje i veća dostupnost istih bi, uz nepromijenjene uvjete, trebale postepeno stabilizirati proizvođačke cijene proizvoda za široku potrošnju", stoji u priopćenju RBA analitičara.

"Ne očekujemo da će se u narednim mjesecima tekući pritisci u proizvođačkim cijenama industrijskih proizvoda nastaviti intenzivirati iako postoje različiti rizici koji bi mogli prouzrokovati kolebljivost promatranih cijena. Sukobi u regijama važnim za opskrbu hranom i energijom mogli bi, ako nastave trajati, u nastavku godine djelomično poticati inflatorne pritiske. Vrijedi napomenuti da će učinci baznog razdoblja nastaviti slabiti u narednim mjesecima, što će također imati određen utjecaj na godišnje promjene rasta proizvođačkih cijena. S druge strane, potencijalan izostanak oporavka vanjskotrgovinske potražnje odnosno već prigušene gospodarske aktivnosti u europodručju u okružju restriktivne monetarne politike, mogle bi djelovati u suprotnom smjeru", komentiraju RBA analitičari.

U odnosu na ožujak 2023. proizvođačke cijene ukupno bile su niže u prosjeku za 1,9%, dok su na mjesečnoj razini više za 0,1%. U skladu je to s nešto skromnijim godišnjim padom cijena industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu koji je iznosio 1,5%, dok je na mjesečnoj razini zadržana stabilnost.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram