Zatvori
PoslovniPuls
20/03/2024

Veljača donijela nastavak pada proizvođačkih cijena

Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u veljači su zabilježile pad na godišnjoj razini, četvrti u posljednjih pet mjeseci, prenose RBA analitričari.

Godišnji pad cijena industrijskih proizvoda na domaćem tržištu iznosio je 1,7%. Pad na početku godine i u veljači rezultat je nižih cijena energije, koje su u siječnju zabilježile smanjenje za 3,3%, a u veljači za 5,7% na godišnjoj razini. U odnosu na siječanj, cijene u Energiji više su za 0,3%. Isključujući cijene energije, promatrane proizvođačke cijene više su za 0,7% u odnosu na veljaču 2023. (-0,2% na mjesečnoj razini).

Pad u odnosu isto razdoblje 2023. zabilježile su i cijene Intermedijarnih proizvoda i Kapitalnih proizvoda (za 1,4% odnosno 1,6% godišnje). Na mjesečnoj razini cijene intermedijarnih proizvoda zadržale su stabilnost drugi mjesec zaredom, dok su cijene Kapitalnih proizvoda zabilježile pad za 0,1%. U suprotnom smjeru na godišnjoj razini djelovale su cijene u Netrajnim dobrima za široku potrošnju, čiji je godišnji rast iznosio 3,0%. Intenzivniji rast donekle je spriječilo smanjenje cijena u odnosu na prethodni mjesec koje je u veljači iznosilo 0,4%. Rast na godišnjoj razini ostvarile su i cijene Trajnih proizvoda za široku potrošnju sa stopom rasta od 0,5%, čime je rast usporio drugi mjesec zaredom. Iste su u odnosu na siječanj 2024. ostale gotovo nepromijenjene. U odnosu na siječanj 2024. proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu zadržale su stabilnost.

Kao posljedica učinka baznog razdoblja, ali i stabilizacije tekućih kretanja, na godišnjoj su razini cijene intermedijarnih proizvoda zabilježile pad peti mjesec zaredom. Od listopada 2023. godišnji pad cijena bilježe i Kapitalni proizvodi. Godišnja stopa rasta kod netrajnih potrošačkih dobara u prva dva mjeseca 2024. ne pokazuje usporavanje premda je tijekom cijele 2023. usporavala.

Niže cijene dobara bitnih za proces proizvodnje i veća dostupnost istih bi, uz nepromijenjene uvjete, trebale nastaviti stabilizirati proizvođačke cijene proizvoda za široku potrošnju.

"U narednim mjesecima očekujemo da će se relativna stabilnost u proizvođačkim cijenama industrijskih proizvoda nastaviti iako postoje različiti rizici koji bi mogli prouzrokovati kolebljivost promatranih cijena. U najznačajnije rizike za intenziviranje cjenovnih pritisaka energije, potrošačkih dobara ili proizvoda bitnih za proces proizvodnje, mogu se uključiti geopolitičke nestabilnosti i klimatske promjene. Sukobi u regijama važnim za opskrbu hranom i energijom mogli bi, ako nastave trajati, u nastavku godine djelomično poticati inflatorne pritiske. Vrijedi napomenuti da će učinci baznog razdoblja nastaviti slabiti u narednim mjesecima, što će također imati određen utjecaj na godišnje promjene rasta proizvođačkih cijena. S druge strane, potencijalan izostanak oporavka vanjskotrgovinske potražnje odnosno već prigušene gospodarske aktivnosti u europodručju u okružju restriktivne monetarne politike, mogle bi djelovati u suprotnom smjeru", stoji u komentaru RBA analitičara.

U odnosu na veljaču 2023. proizvođačke cijene ukupno bile su niže u prosjeku za 1,7%, dok su na mjesečnoj razini zadržale stabilnost. Pad cijena industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu iznosio je također 1,7% godišnje odnosno 0,1% na mjesečnoj razini.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram