Zatvori
Tony Sagami
05/11/2012

Tko bi rekao - prilika za dobru zaradu leži u dubinama Kineskog mora!

Otočje Senkaku oko kojeg se nedavno podigla poprilična prašina, skupina je udaljenih i nenastanjenih otoka u Južnokineskome moru. Otoci sami za sebe nisu od posebnog gospodarskog ili vojnog značaja; do nedavno su korišteni isključivo za vojne vježbe gađanja...

Zašto su onda odjednom Kina, Japan i Tajvan započeli žučnu raspravu oko toga kome od te tri države pripada skupina naizgled beznačajnih otoka? Pravi razlog krije se u morskim dubinama. More u blizini Senkakua bogato je ribom, što ga zajedno s činjenicom da otočje doslovno leži na ogromnim zalihama zemnog plina, čini pravim zlatnim rudnikom. Država kojoj pripadne otočje imat će isključivo pravo na eksploataciju zemnog plina u pojasu do 20 km od obale.

Siguran novac je svjetski poznati investicijski vodič, od sada dostupan i na hrvatskom tržištu . Posjetite www.siguran-novac.com i predbilježite se - besplatno je! Ukoliko želite doznati više o Sigurnom novcu, pročitajte članak koji smo objavili na tu temu...

Kome će u konačnici pripasti Senkaku, ili kako ga Kinezi nazivaju, otočje Diaoyu?

Napetost rate dok se bitka za resursima bogato otočje nastavlja. Prošli je tjedan japanska obalna straža pucala vodenim topovima na četrdesetak tajvanskih ribarskih brodica i osam brodova obalne straže u blizini otočja. U Kini su protu-japanske demonstracije dosegnule vrhunac. Zaredali su vandalski napadi na poslovnice japanskih tvrtki diljem Kine. Panasonic, Honda, Nissan, Toyota, Mazda, Mitsubishi, Yamaha, Komatsu, Hitachi i Canon već su zatvorili svoje pogone u Kini, a Jiang Zengwei, kineski ministar za trgovinsku razmjenu javno je potaknuo svoje sunarodnjake na bojkotiranje japanskih proizvoda.

No Japan nije jedina država s kojom Kinezi vode sporove oko granica na moru. Dijelove Južnokineskog mora osim Kine svojataju i Vijetnam, Filipini, Malezija, te Indonezija. Ono što je zajedničko svim sporovima jest da se prepirke vode oko nalazišta nafte i zemnog plina vrijednih milijarde dolara.

Upravo u toj činjenici krije se mogućnost dobre zarade ako uložite u dionice trvtki koje namjeravaju unovčiti vrijedna nalazišta prirodnih resursa. Najuspješnija među njima jest kineska državna tvrtka za preradu nafte i naftnih derivata, CNOOC (China National Offshore Oil Corporation ). Sa sjedištem u Pekingu, CNOOC drži monopol na istraživanje i korištenje izvora nafte i zemnog plina u kineskim obalnim vodama. Što je još važnije, oni su jedina takva tvrtka u Kini koja ima dozvolu poslovanja s inozemnim tvrtkama sličnog profila.

O tome koliko su uspješni u svom poslovanju najbolje govori činjenica da su 2006. god. ponudili 18,5 milijardi dolara za kupnju američkog Unocala, devete po veličini tvrtke na svijetu koja se bavi proizvodnjom energenata. Unocal na kraju nisu uspjeli kupiti, ali i bez njega su vodeća tvrtka na kineskom tržištu nafom i zemnim plinom, s više od 37 tisuća zaposlenika. Većina CNOOC-ovih poslova odvija se u vodama koje okružuju Kinu, Bohajskom zaljevu, zapadnom i istočnom dijelu Južnokineskog mora, te Istočnokineskom moru. Tvrtka također posjeduje bušotine nafte i zemnog plina u Indoneziji, Australiji, Kanadi, Maroku, Nigeriji i Mijanmaru (Burmi).

U Kini raste potražnja za zemnim plinom kao izvorom energije

Kina slovi za jednu od velesila današnjice, ali ubrzani gospodarski rast nije prošao bez posljedica. Najočitiji nusprodukt razvoja kineskog gospodarstva neopisivo je zagađenje okoliša. Većina kineskih megalopolisa doslovno se guši u smogu (prema nekim procjenama 16 od 20 najzagađenijih gradova na svijetu nalazi se upravo u Kini), a glavni krivci su elektrane koje pokrivaju dvije trećine kineskih potreba za energijom, a koje koriste ugljen. Kineska Vlada se obvezala smanjiti zagađenje postupnim prelaskom na zemni plin kao izvor energije, što će dodatno pogodovati CNOOC-u.

Zašto se dionice CNOOC-a čine primamljivima za ulaganje

- Dionice ove tvrtke ostvaruju prosječni povrat dobiti od 26, 3% po dionici u posljednjih sedam godina. Usporedbe radi, dionice američkih tvrtki u istom su razdoblju ostvarile povrat od 12 %.
- U posljednjih sedam godina CNOOC je neprekidno uvećavo svoju dobit uz godišnju stopu od 25 %.
- Isplaćuju godišnju dividendu od 3,48 dolara po dionici. Iznos dividende neprestano je rastao posljednjih sedam godina brzinom od otprilike 18% godišnje, a kako stvari stoje postoji velika vjerojatnost daljnjeg rasta.

Da se razumijemo, ne potičem vas da odmah odjurite na burzu i pokupujete sve CNOOC-ove dionice kojih se uspijete domoći. Ali zapamtite sljedeće: pravi pobjednik u sukobu oko vrijednih nalazišta kod otočja Senkaku bit će tvrtka koja uspije izboriti pravo na eksploataciju. A CNOOC imaju najviše izgleda za to.

Foto: rooydadnews.com

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram