Zatvori
Poslovni Puls
21/07/2012

Kinezi pronašli novu "zlatnu koku": U Afriku će uložiti 20 milijardi dolara?

Kina je i do sada afričkim zemljama davala kredite, no ubuduće bi ova pomoć trebala biti još veća. Kako je najavljeno, Kina nudi oko 20 milijardi dolara - za gradnju infrastrukture i industrije, javlja DW...

Kina je u Africi već duže vrijeme jako angažirana. Krediti koje je do sada davala zemljama ovoga kontinenta vrlo su često bili izuzetno veliki. No, sada je najavljeno kako će Narodna Republika u sljedeće tri godine svoje kredite čak udvostručiti u odnosu na one kakve je davala do 2009. godine. Kineski predsjednik Hu Jintao izjavio je na početku sastanka na vrhu kojem su nazočili predstavnici njegove zemlje i zastupnici 50 afričkih zemalja, kako Kina ovim novcem želi poboljšati gradnju i razvoj infrastrukture, poljoprivredu, industriju kao i malo i srednje poduzetništvo. On je istodobno odbacio sumnje i kritike kako je Kina za Afriku zainteresirana samo zbog njezine nafte i raznih nalazišta drugih bogatstava.

“Kina podupire punim srcem i ozbiljnošću afričke zemlje na njihovom putu razvoja. Mi ove zemlje samo podržavamo i pomažemo kako bi same što bolje mogle iskoristiti sve svoje razvojne mogućnosti. Kina stoji na strani afričkih zemalja kao njihova zemlja partner, kao prijatelj i brat”, rekao je Hu Jintao.

Pa ipak, iz Europe se istodobno sve češće čuju kritike kako Kina slijedi samo svoje poslovne interese, ne obraćajući pri tome pozornost na povrede ljudskih prava u afričkim zemljama te da se istodobno ne pridržava ni međunarodnih standarda pružanja pomoći u razvoju.

Anthony Okon Nyong iz Afričke banke za razvoj, primjerice kaže kako je Kina u Africi već mnogo toga pridonijela, prije svega glede poboljšanja infrastrukture, ali da još uvijek u poslovanju nedostaje transparentnosti. “Kada Kinezi nekoj zemlji daju kredit, tada ne bi smjeli samo potpisati određeni ček, rukovati se i otići. Bilo bi i u interesu Kine da ispita kamo zapravo odlazi taj novac. To znači da ukoliko je netko dobio kredit za gradnju cesta, da bi bilo dobro da se kasnije doista i provjeri jesu li one doista izgrađene, jesu li uopće od gospodarske koristi – u protivnom se može dogoditi da Kinezi ne dobiju svoj novac natrag“, upozorava i naglašava Okon Nyong.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram