Zatvori
PoslovniPuls
20/09/2023

Hrvatski bruto inozemni dug pao na 57,8 mlrd. eura

Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju svibnja 57,8 mlrd. eura što je smanjenje za 0,7% ili 0,4 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno povećanje za 7 mlrd. eura na godišnjoj razini (+13,8%) te 8,6 mlrd. eura ili 17,4% u odnosu na kraj 2022, prenose RBA analitičari.

Snažan rast na godišnjoj razini i u odnosu na kraj godine rezultat je poglavito rasta duga središnje banke zbog primjena pravila o knjiženju gotovine eura u bilanci nacionalnih središnjih banaka Eurosustava. Naime, prema HNB-u, od siječnja 2023. i pristupanja Republike Hrvatske europodručju inozemne obveze sektora središnje banke porasle su za dio euronovčanica dodijeljenih prema ključu Europske središnje banke, a koje nisu puštene u optjecaj (gotovo 10 mlrd. eura). Međutim, prema navodima iz HNB-a, učinak primjene navedenih pravila na inozemnu poziciju HNB-a je u stvari neutralan. Isključi li se središnja banka, bruto inozemni dug RH na kraju svibnja 2023. je smanjen u odnosu na prosinac 2022.

Posljedično navedenom, promatrajući prema komponentama, udio bruto inozemnog duga središnje banke u ukupnom povećao se s 8,5% na kraju 2022. na 24% krajem svibnja, a iznosio je 13,9 mlrd. eura. Bruto inozemni dug sektora opće države, s udjelom od gotovo 30% u ukupnom ino dugu, iznosio je 17,3 mlrd. eura (-1,4 mlrd. eura ili 7,7% manje u odnosu na kraj 2022.). Bruto inozemni dug ostalih domaćih sektora (koji se odnosi na dugove svih financijskih institucija osim monetarnih financijskih institucija, privatnih i javnih nefinancijskih društava, neprofitnih institucija koje služe kućanstvima te kućanstva, uključujući poslodavce i samozaposlene) na kraju svibnja je u odnosu na prosinac 2022. porastao za 75 mil. eura ili 0,6%.

S udjelom u ukupnom bruto inozemnom dugu od 21,5%, bruto inozemni dug ostalih domaćih sektora krajem svibnja iznosio je 12,4 mlrd. eura. Istovremeno je bruto inozemni dug financijskog sektora tj. domaćih banaka iznosio 4,4 mlrd. eura, čime je u odnosu na kraj 2022. smanjen za 981 mil. eura odnosno 18,8%. Pri tome je udio bruto inozemnog duga kreditnih institucija u ukupnom bruto inozemnom dugu iznosio 7,6%.

Bruto inozemni dug javnog sektora iznosio je 31,8 mlrd. eura ili 55,5% ukupnog ino duga. S druge strane, privatni negarantirani dug s 26 mlrd. eura obveza prema inozemnim vjerovnicima činio je 45% ukupnog bruto inozemnog duga.

"Pooštravanje uvjeta financiranja kroz rast troškova kamata na inozemni dug, pogoršanje investicijske klime i prisutni ekonomski trendovi na najvažnijim emitivnim tržištima neki su od čimbenika koji će svakako utjecati na pokazatelje zaduženosti u Hrvatskoj i u nastavku godine", stoji u komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram