Zatvori
Euro kovanice
Foto: vwalakte / freepik
PoslovniPuls
28/03/2024

Bruto inozemni dug narastao na 64,5 mlrd. eura

Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.

Snažan rast na godišnjoj razini i u odnosu na kraj 2022. godine rezultat je poglavito rasta duga središnje banke zbog primjena pravila o knjiženju gotovine eura u bilanci nacionalnih središnjih banaka Eurosustava. Naime, prema HNB-u, od siječnja 2023. i pristupanja Republike Hrvatske europodručju inozemne obveze sektora središnje banke porasle su za dio euronovčanica dodijeljenih prema ključu Europske središnje banke, a koje nisu puštene u optjecaj (gotovo 10 mlrd. eura). Međutim, prema navodima iz HNB-a, učinak primjene navedenih pravila na inozemnu poziciju HNB-a ustvari je neutralan.

Promatrajući prema komponentama, udio bruto inozemnog duga središnje banke u ukupnom povećao se s 8,5% na kraju 2022. na 30,1% krajem studenog, a iznosio je 19,4 mlrd. eura. Bruto inozemni dug sektora opće države, s udjelom od 26,6% u ukupnom ino dugu, iznosio je 17,1 mlrd. eura (-1,6 mlrd. eura ili 8,6% manje u odnosu na kraj 2022.). Bruto inozemni dug ostalih domaćih sektora (koji se odnosi na dugove svih financijskih institucija osim monetarnih financijskih institucija, privatnih i javnih nefinancijskih društava, neprofitnih institucija koje služe kućanstvima te kućanstva, uključujući poslodavce i samozaposlene) na kraju studenog je u odnosu na prosinac 2022. porastao za 1,2 mlrd. eura ili 9,7%. S udjelom u ukupnom bruto inozemnom dugu od 20,7%, bruto inozemni dug ostalih domaćih sektora krajem studenog iznosio je 13,4 mlrd. eura. Istovremeno je bruto inozemni dug financijskog sektora tj. domaćih banaka iznosio 4,6 mlrd. eura, čime je u odnosu na kraj 2022. smanjen za 637 mil. eura odnosno 12,2%. Pri tome je udio bruto inozemnog duga kreditnih institucija u ukupnom bruto inozemnom dugu iznosio 7,1%.

Bruto inozemni dug javnog sektora iznosio je 37,3 mlrd. eura ili 57,8% ukupnog ino duga. S druge strane, privatni negarantirani dug s 27,2 mlrd. eura obveza prema inozemnim vjerovnicima činio je 42,2% ukupnog bruto inozemnog duga.

"Čimbenici koji karakteriziraju trenutno ekonomsko okružje, a koji se mogu odraziti na pokazatelje zaduženosti u Hrvatskoj uključuju pooštravanje uvjeta financiranja na međunarodnom tržištima kroz rast troškova kamata na inozemni dug kao i pogoršanje investicijske klime, ekonomska neizvjesnost te povišena averziju prema riziku", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram