Zatvori
Euro kovanice
Foto: Willfried Wende / Unsplash
PoslovniPuls
29/01/2024

Bruto inozemni dug narastao na 62,4 mlrd. eura

Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju rujna 62,4 mlrd. eura, što je povećanje za 4,4% ili 2,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 13,7 mlrd. eura na godišnjoj razini (+28,0%) te za 6 mlrd. eura ili 25,3% u odnosu na kraj 2022, prenose RBA analitičari.

"Snažan rast na godišnjoj razini i u odnosu na kraj 2022. godine rezultat je poglavito rasta duga središnje banke zbog primjena pravila o knjiženju gotovine eura u bilanci nacionalnih središnjih banaka Eurosustava. Naime, prema HNB-u, od siječnja 2023. i pristupanja Republike Hrvatske europodručju inozemne obveze sektora središnje banke porasle su za dio euronovčanica dodijeljenih prema ključu Europske središnje banke, a koje nisu puštene u optjecaj (gotovo 10 mlrd. eura). Međutim, prema navodima iz HNB-a, učinak primjene navedenih pravila na inozemnu poziciju HNB-a ustvari je neutralan", stoji u komentaru RBA analitičara.

Promatrajući prema komponentama, udio bruto inozemnog duga središnje banke u ukupnom povećao se s 8,5% na kraju 2022. na 25,8% krajem rujna, a iznosio je 16,1 mlrd. eura. Bruto inozemni dug sektora opće države, s udjelom od 27,4% u ukupnom ino dugu, iznosio je 17,1 mlrd. eura (-1,7 mlrd. eura ili 8,9% manje u odnosu na kraj 2022.). Bruto inozemni dug ostalih domaćih sektora (koji se odnosi na dugove svih financijskih institucija osim monetarnih financijskih institucija, privatnih i javnih nefinancijskih društava, neprofitnih institucija koje služe kućanstvima te kućanstva, uključujući poslodavce i samozaposlene) na kraju rujna je u odnosu na prosinac 2022. porastao za 1,5 mlrd. eura ili 12,7%. S udjelom u ukupnom bruto inozemnom dugu od 22%, bruto inozemni dug ostalih domaćih sektora krajem rujna iznosio je 13,7 mlrd. eura. Istovremeno je bruto inozemni dug financijskog sektora tj. domaćih banaka iznosio 5,3 mlrd. eura, čime je u odnosu na kraj 2022. povećan za 0,1 mlrd. eura odnosno 2,0%. Pri tome je udio bruto inozemnog duga kreditnih institucija u ukupnom bruto inozemnom dugu iznosio 8,5%.

Bruto inozemni dug javnog sektora iznosio je gotovo 34 mlrd. eura ili 54,4% ukupnog ino duga. S druge strane, privatni negarantirani dug s 28,5 mlrd. eura obveza prema inozemnim vjerovnicima činio je 45,6% ukupnog bruto inozemnog duga.

Relativni pokazatelj bruto inozemne zaduženosti iznosio je na kraju trećeg tromjesečja 2023. 83,9% BDP-a, što je za 5,5 postotnih bodova više u odnosu na kraj lipnja 2023. i za 10,6 postotnih bodova više u odnosu na kraj 2022. Isključujući HNB, stanje bruto inozemnog duga poraslo je za 1,3 mlrd. eura u odnosu na kraj prvog polugodišta, međutim, udio u BDP-u se smanjio za 0,3 postotna boda na 62,2%. U odnosu na kraj 2022. relativni pokazatelj bruto inozemne zaduženosti isključujući središnju banku pao je za 4,8 postotna boda. Rezultat je to prvenstveno nastavka rasta nominalnog BDP-a uz skromniji utjecaj rasta duga ostalih sektora u promatranom razdoblju.

"Čimbenici koji karakteriziraju trenutno ekonomsko okružje, a koji se mogu odraziti na pokazatelje zaduženosti u Hrvatskoj uključuju pooštravanje uvjeta financiranja kroz rast troškova kamata na inozemni dug, pogoršanje investicijske klime, ekonomska neizvjesnost, povišena averziju prema riziku", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram