Zatvori
Poslovni Puls
24/08/2018

Futurolog Dromi predviđa: potencijal pametnih gradova budućnosti je u Africi i Južnoj Americi

Priznati futurlog ističe da će glavni gradovi Europe i razvijenog svijeta, ako ne budu pravovremeno reagirali na neizbježne promjene, za deset godina završiti kao gradovi trećeg svijeta.

Futurolog Aric Dromi predviđa da će gradovi budućnosti biti više digitalni nego fizički, a pitanje budućnosti gradova smatra krajnje filozofskim. Na temu pametnih gradova govorit će na Future Tense konferenciji 2. listopada 2018. godine u zagrebačkoj Laubi. Dromi smatra da nam područja poput umjetne inteligencije, robotike, genetike, biotehnologije i prilagodljive stvarnosti omogućavaju da prenamijenimo svaki aspekt našeg postojanja pa tako i urbanu infrastrukturu.

Priznati futurlog ističe da će glavni gradovi Europe i razvijenog svijeta, ako ne budu pravovremeno reagirali na neizbježne promjene, za deset godina završiti kao gradovi trećeg svijeta. Dromi smatra da su potencijali stvarne izgradnje grada koji je održiv i može prihvatiti potrebe budućeg društva na mjestima poput Afrike ili Južne Amerike, mjestima koja imaju potencijal za infrastrukturu i ne trebaju naknadno opremanje već postojećih sustava, upravo zbog toga što trenutno nemaju sustave.

Dromi podsjeća na postojeće migracije unutar država, danas 50% populacije svijeta živi u gradovima, a očekuje se da će se ta brojka povećati na 75% u idućih nekoliko godina. Futurolog ističe kako, gledano iz ptičje perspektive, u prosjeku 75% grada danas čine ceste i parkirališta. A s obzirom na porast broja stanovnika u gradovima morat ćemo se okrenuti novim gospodarskim i poslovnim modelima po kojima će gradovi funkcionirati. Kao prvi korak u bliskoj budućnosti navodi samoupravne, robotske automobile koji će eliminirati potrebu za vlasništvom u gradovima.  Dugoročno, kaže, nestat će potrebe za vlastitim automobilom. Podsjeća i da Uber, Google i Airbus već gledaju na prostor iznad cesta i drugu vrstu vozila, od letećih automobila do autonomnih dronova i autonomnih taksija. Prema tome, djelomično će se ukloniti potreba za postojećom infrastrukturom i otvorit će mogućnost za redizajn prostora na potpuno novi način.

Futurolog Dromi predviđa da će u budućnosti uspon mješovite ili virtualne stvarnosti ukloniti naše potrebe da fizički idemo s jednog mjesta na drugo, što znači da nećemo stvarno morati živjeti u gradu kada se možemo priključiti i pojaviti u nekoj drugoj stvarnosti.

Aric Dromi glavni je futurolog za jednog od najpoznatijih i najcjenjenijih svjetskih proizvođača vozila i vodećeg programera premium, autonomnih i električnih vozila. Član je savjetodavnog odbora inovativnog centra zasnovanog u Silicijskog dolini za NTT Grupu, jednu od najvećih svjetskih ICT kompanija. Također podržava UNLEASH tim za inovacije; globalni inovativni laboratoriji s fokusom na ciljeve održivog razvoja UN-a. Istovremeno ima i poziciju pri AIIA, Mreži umjetne inteligencije i inteligentne automatizacije koja savjetuje poslovne rukovodioce u svijetu.

Katarina Šiber Makar, predsjednica Uprave tvrtke IN2 koja je partner Future Tense konferencije, povodom dolaska futurologa Dromija izjavila je: „Svijet se nepovratno mijenja kako u socijalno-društvenom smislu, tako i kroz pojavljivanje novih poslovnih modela digitalne ekonomije, u čemu je tehnologija ključni pokretač. IN2 prepoznaje i prati nadolazeće trendove i uvodi ih u svoja softverska rješenja kroz inovacije u segmentu umjetne inteligencije, interneta stvari, pametnih gradova i drugih digitalnih rješenja. Sretni smo što smo dio Future Tense konferencije i imamo priliku potaknuti poslovnu zajednicu na aktivno promišljanje budućnosti i što konkretniju poslovnu i tehnološku prilagodbu rapidnim promjenama.“

Uz Dromija na Future Tense konferenciji govorit će futurologinja prehrane Morgaine Gaye o mikro i makro trendovima u prehrani, David Birch uz podršku Addiko Bank na temu budućnosti plaćanja i Gerd Leonhard o utjecaju razvoja tehnologije na razvoj čovječanstva.

Više informacija o konferenciji potražite na www.futuretense.eu

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram