Zatvori
Poslovni Puls
17/05/2017

U ožujku nastavljen rast broja izdanih građevinskih dozvola

Prema posljednjim podacima DZS-a, u ožujku ove godine izdano je ukupno 786 građevinskih dozvola. Uz mjesečni rast od 4,5% (u odnosu na veljaču izdano je 34 dozvole više), na godišnjoj razini je također nastavljen pozitivan trend koji je (uz tek jednu sporadičnu iznimku) prisutan od studenog 2015. godine...

Tako je u odnosu na ožujak prošle godine izdano 214 dozvola više što predstavlja rast od 37,4% godišnje. S podacima za ožujak zaokružena je i statistika na razini prvog tromjesečja u kojem je ukupno izdano 2.206 građevinskih dozvola. U prva tri mjeseca ove godine izdano je 613 građevinskih dozvola više u odnosu na isto razdoblje lani (godišnji rast za 38,5%). Od ukupnog broja izdanih građevinskih dozvola u prvom ovogodišnjem tromjesečju preko 82% se odnosi na izgradnju zgrada koje su u promatranom razdoblju zabilježile godišnji rast od 42%.

Ostatak izdanih dozvola odnosi se na izgradnju ostalih građevina gdje je također zabilježen rast od gotovo 25% u odnosu na isto razdoblje lani. Podaci pokazuju da je u prva tri mjeseca ove godine predviđena vrijednost radova iskazanih u ukupnim izdanim građevinskim dozvolama dosegnula 6,727 mlrd. kuna (godišnji rast od 61,4%), od čega se preko 78% odnosi na zgrade, a ostatak na ostale građevine. Pritom je predviđena vrijednost radova na zgradama povećana za 93,4% dok je na ostalim građevinama u prvom tromjesečju gotovo stagnirala na godišnjoj razini. Potonje se nadovezuje na nastavak pozitivnih trendova u kretanju građevinskih pokazatelja koji su u prošloj godini zabilježili pozitivne pomake. Podsjetimo, u 2016. godini je broj izdanih građevinskih dozvola zabilježio snažan dvoznamenkasti rast od 26,7% te je i treću godinu zaredom predviđena vrijednost građevinskih radova iskazanih u izdanim dozvolama porasla na godišnjoj razini (za 11,7%).

"Bez obzira što ohrabruju navedeni podaci, činjenica je da su u prošloj godini broj izdanih građevinskih dozvola i vrijednost predviđenih radova još uvijek značajno niži u odnosu na pretkriznu 2008. godinu. U narednim razdobljima očekujemo da bi se postupni blagi oporavak građevinske aktivnosti mogao nastaviti, pozitivno potaknut investicijama privatnog i javnog sektora, ali i boljom iskoristivošću sredstava iz EU fondova. Na potonje upućuju i posljednji podaci HNB-a koji potvrđuju nastavak uzlaznog trenda kod pokazatelja poslovnog optimizma u građevinarstvu", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram