Zatvori
Poslovni Puls
29/06/2017

Dubrovački kvadrati još uvijek uvjerljivo najskuplji

Prema podacima i istraživanju oglasnika za nekretnine Crozilla.com tijekom svibnja cijene kuća najviše su porasle u Dubrovniku i Zagrebu, dok je Zadar bio najzanimljiviji potencijalnim kupcima iz inozemstva...

Najveća promjena cijena na mjesečnoj je razini zabilježena u Dubrovniku gdje se zbog porasta od 4,2 posto, prosječna tražena cijena kuće s uključenom cijenom okućnice popela na čak 4134 eura. Porast cijena kuća zabilježen je i u Zagrebu gdje iznosi 0,7 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1229 eura. Također, podaci su pokazali kako Zadar bilježi mjesečni porast od 0,3 posto, a cijena četvornog metra kuće, s uključenom cijenom okućnice, iznosila je 1599 eura.Najveći mjesečni pad cijena kuća tijekom svibnja je zabilježen u Bjelovaru i Slavonskom Brodu. Prosječna tražena cijena „kvadrata“ kuće s uključenom cijenom okućnice u Bjelovaru je pala za 3,3 posto te je iznosila 470 eura, dok su se u Slavonskom Brodu cijene spustile za 2,3 posto te su u prosjeku iznosile 632 eura. Varaždin, prema podacima oglasnika Crozilla.com bilježi pad cijena kuća od 0,8 posto, pa su one u prosjeku oglašavane po 655 eura po metru kvadratnom. Pad od 0,2 posto zabilježen je u Osijeku gdje je cijena metra kvadratnog iznosila 612 eura, te u Senju gdje se za „kvadrat“ tražilo 1204 eura. Splitskim je kućama prosječna tražena cijena „kvadrata“ na mjesečnoj razini pala za 0,9 posto, pa je u prosjeku iznosila 1972 eura.

Cijene kuća su tijekom svibnja bile gotovo 18 posto niže od cijena stanova. Najveća je razlika zabilježena u Opatiji gdje je cijena „kvadrata“ kuće bila za 683 eura, odnosno 23,2 posto, niža od cijene „kvadrata“ stana. U Varaždinu su kuće bile čak oko 41 posto, odnosno 447 eura po metru kvadratnom, jeftinije od stanova, dok je u Zagrebu ta razlika iznosila 27 posto, odnosno 442 eura.

Najmanje razlike u cijenama „kvadrata“ ovih vrsta nekretnina zabilježene su u Senju gdje su kuće u prosjeku bile jeftinije za 8 eura no stanovi, te u Puli gdje razlika iznosi tek 11 eura. Poreč i Dubrovnik gradovi su u kojima su prosječne tražene cijene kuća bile nešto više nego cijene stanova. U Dubrovniku razlika u cijenama „kvadrata“ iznosi 197 eura, a u Poreču 53 eura.

Osijek, Zadar, Poreč i Zagreb gradovi su u kojima se tijekom svibnja putem oglasnika Crozilla.com najčešće pretraživala ponuda kuća za prodaju. Potencijalni strani kupci su, u potrazi za kućama koje se prodaju na oglasniku Crozilla.com, najčešće dolazili iz Švicarske, Njemačke, Slovenije, Austrije i BiH, a najveći su interes pokazali za kućama na moru, pretežno za onima u Zadru i Zadarskoj županiji, zatim za onima na području Crikvenice, te za kućama na istarskom području .

Kakve kuće na njima najtraženijem, zadarskom području stranci najviše traže i kupuju za Crozilla.com rekla je Monika Sunara, vlasnica i direktorica agencije za nekretnine Adria team real estate d.o.o. iz Zadra: „Stranci najviše traže i kupuju apartmanske objekte ili luksuzne kuće, a jedna trećina kupaca traži izričito apartmane u blizini plaže sa otvorenim pogledom na more.“ Napominje i kako im je lokacija iznimno bitna, te kako se najčešće traže i kupuju kuće s cijenom između 270.000 – 650.000 eura. „U zadnje vrijeme se više traže nove, moderne i luksuzne kuće, a jedan manji dio traži stariju gradnju u dalmatinskom stilu (kamene kuće) za rekonstrukciju.“- rekla je Sunara te dodala kako za kuće na tom području velik interes pokazuju i kupci iz Češke i Slovačke.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram