Zatvori
Jasmin Hadžić
20/08/2021

Ilija Brajković (Kontra) o digitalnom marketingu: TikTok je još uvijek samo izazivač

Digitalna agencija Kontra dobro je poznato i već etablirano ime u domaćim marketinškim krugovima. A Kontrini osnivači Ilija BrajkovićPetar Bogdan još od 2011. godine grade ono što je danas full service digitalna agencija koja poslužuje klijente poput Xiaomija, TZ Mađarske, Karchera, Goodyeara, TECE i pregršt drugih poznatih domaćih i međunarodnih tvrtki, brendova i organizacija.

S godišnjim prihodima koji premašuju 3 milijuna kuna i timom od 15 zaposlenika, Kontra u sljedećem korak želi izaći na lukrativnija tržišta država zapada EU-a i SAD-a, gdje već godinama brižljivo "otvaraju vrata" u tamošnjoj poslovnoj zajednici. U sve uspješnijem obavljanju posla zasigurno će im pomoći i nedavno preseljenje u novije i prostranije urede u Zagrebu, kao i office managerica koju su zaposlili radi učinkovitijeg poslovanja, kako za njihove zaposlenike, tako i za sve brojnije klijente koji u Kontri pronalaze pouzdanog partnera za digitalni marketing na hrvatskom tržištu.

A Kontra je danas zaista one-stop-shop za sve digitalno, objašnjava Brajković, jer ipak su full service agencija i klijentima mogu ponuditi širok spektar digitalnih usluga - od oglašavanja na Googleu, prisutnosti na društvenim mrežama, izradi sadržajne strategije i modernih web stranica - iz Kontre su sigurni kako će idućih nekoliko godina donijeti još više angažmana za njihov tim.

"Mi nastavljamo graditi našu priču i klijentima nuditi digitalna marketinška rješenja skrojena za njihove specifične potrebe. Nakon prošlogodišnje stagnacije i neizvjesnosti oko jačine udara COVID-19 pandemije - ove godine vidimo pravi boom potražnje za digitalijom i vjerujemo kako će se taj trend nastaviti i u budućnosti", kaže Brajković, poznat po svojim mnogobrojnim edukacijama i gostovanjima na tehnološkim i marketinškim eventima s kojima, nada se, uskoro nastavlja - ako to dopuste epidemiološke mjere.

Brajković kaže kako Google, Facebook i Instagram ostaju vodeći marketinški online kanali na kojima Kontra obavlja većinu pozicioniranja i oglašavanja za svoje klijente, iako ne odbacuje mogućnost da neki izazivači, poput ByteDanceovog TikTok-a, ugrabe dio marketinškog kolača.

"Mislim da tek treba vidjeti kako će se marketinška priča s TikTok-om razvijati i hoće li biti isplativo pokloniti mu vrijeme i marketinške budžete. Bez obzira na impresivno širenje, on je još uvijek izazivač", komentira Brajković i podsjeća na slučaj Snapchata. "Jedno se vrijeme stalno pričalo o Snapchatu, ali u Hrvatskoj definitivno nije zaživio kao marketinški kanal."

Kontra u svojoj ponudi ima cijeli niz raznovrsnih digitalnih marketinških rješenja, jer su i njihovih potrebe klijenata različite da nije moguće imati set alata koji će baš svima odgovarati.

"Svi klijenti su individualni i tako im i pristupamo. Ako smo jednom klijentu ostvarili sjajne rezultate kombinacijom PR-a i oglašavanja na Googleu, to baš ništa ne znači kada dođe klijent iz neke druge niše s potpuno drugačijim poslovnim modelom i marketinškim potrebama", objašnjava Brajković.

Velika očekivanja imaju i od tržišta SAD-a.

"Mnogi misle da je tamo med i mlijeko, ali  SAD nije bez problema i svojih specifičnosti. Pandemija COVID-19 i politička previranja oko Trumpa - usporili su naše aktivnosti, ali u planu je povratak u SAD gdje svakako želimo nastaviti graditi ime i lokalnu prisutnost", objašnjava Brajković čija Kontra unatoč međunarodnim ambicijama i dalje većinu prihoda ostvaruje od poslovanja na hrvatskom tržištu, koje usprkos izazovima, raste i sve više prepoznaje prednosti digitalnog marketinga i najnovije trendove u online oglašavanju.

A upravo je hrvatsko IT tržište ono koje u posljednjih godinu dana bilježi pravi procvat s globalno uspješnim akvizicijama poput Five-a i Nanobita, te pravim jednorog perjanicama kao što su Rimac Automobili i Infobip - za Brajkovića svakidašnja renesansa hrvatskog IT-ja i nije veliko iznenađenje.

"Sve tu to tvrtke i osnivači koji su godinama marljivo gradili svoj biznis i sada ubiru plodove napornog dugogodišnjeg rada i vrhunskih proizvoda", kaže on i dodaje kako je uvjeren da će cijela zajednica profitirati od uspješnih domaćih IT priča. "Bit će više novca i projekata, kao i sve više novih poduzetnika koji će otvarati tvrtke, investirati i zapošljavati. To su sjajne vijesti za Hrvatsku!"

Iako izrazito uspješni u onom čime se bave, Brajković i Bogdan zasad nemaju planove za višemilijunske prodaje i exit-e.

"Još uvijek gradimo Kontru i nismo niti izbliza postigli sve što planiramo. Veselimo se izazovima koje budućnost donosi", zaključuje Brajković.

AUTOR: Jasmin Hadžić
Osnivač digitalne agencije VIDI MEDIA koja klijentima nudi usluge izrade web stranica po mjeri, online oglašavanja (Google Ads, Facebook, Instagram), SEO-a (optimizacije za internet tražilice) i social media marketinga. Web stranica
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram